Израелските ВВС тренират над България

3 прочитания
alt

Над територията на България се провежда съвместно учение между ВВС на България и Израел. Учението е под името „Collector`s Item”, но за сега не са известни никакви подробности за него, нито има официално съобщение от страна на Министерство на отбраната или ВВС.

На 23 май Министерски съвет разреши пребиваването у нас на самолети и до 120 души персонал от състава на израелските ВВС в периода 3 до 7 юни. Според запознати това разрешение е дадено в случай, че се наложи аварийно приземяване на израелски самолет.

Според неофициални източници, замисълът на учението е бойни самолети на Израел да излитат от еврейската държава, да извършат прелитане над Средиземно море и Гърция, да имитират нанасяне на удари по цели в България, след което да се завръщат в родината си. Смята се, че българските ВВС ще имитират противникова сила и ще противодействат на израелските изтребители.

Не е известно, какви израелски бойни самолети участват в учението над България. Днес, 4 юни сутринта, свидетели са видели неидентифицирани изтребители F-16, които са летели на малка височина в района на Хасково. Най-вероятно става въпрос за изралски самолети. АЕРО научи от друг източник, че полети на израелските ВВС е имало и през миналата седмица, като е имало оплакване от нископрелиращи бойни самолети в сливенския регион.  

Свързани теми

Предишна публикация
Румъния ще използва МиГ-21 до 2018 г.
Следваща публикация
Холандия ще остане със само 42 F-16
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню