Холандия ще остане със само 42 F-16

2 прочитания
alt

Холандия ще остане само с 42 многоцелеви изтребители F-16 към 2016 г. Това става ясно от секретен доклад публикуван от холандския независим информационен сайт JSFNieuws.nl.

Причината за това е липса на достатъчно пари за покупка на достатъчен брой F-35A. Според публикувания доклад отделените $4,5 млрд. ще достигнат само за 42 броя изтребители от пето поколение JSF. Според сайта JSFNieuws.nl докладът е щял да бъде пазен в тайна до след изборите в Холандия, които са насрочени за септември 2012 г.

Ако планът заложен в този доклад бъде въведен в изпълнение това би било третото орязване на бойните самолети от състава на Кралските холандски ВВС. През 2010 г. бе обявено, че бройката F-16 ще бъдат намалени от 105 на 87. В април 2012 г. бе обявено ново орязване, този път до 68 изтребители, като това трябва да бъде реализирано до 2014 г. В новия план е заложено намаляване на изтребителите с още 14 бройки. Освен това ще бъде затворена и една от двете действащи изтребителни авиобази днес.

В публикувания доклад е посочено, че замяната на F-16 с F-35 е финансово неизгодно заради високата цена на придобиване и експлоатация, но също се казва, че поради направените инвестиции в проекта JSF би било пагубно, ако страната излезе от проекта на този етап.

Първоначалните планове на Холандия бяха за покупката на 85 броя F-35A, но според изтеклия доклад още през 2005 г. е било ясно, че страната няма да може да си позволи повече от 50 – 60 изтребителя, а според последните оценки числото 42 е максималното възможно в момента.  

Свързани теми

Предишна публикация
Израелските ВВС тренират над България
Следваща публикация
ВВС участват в чешко авиошоу
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню