easyJet призовава ЕС да премахне авиационния протекционизъм

0 прочитания
alt

Изпълнителният директор на еasyJet Каролин Маккол насърчи днес Европейския Съюз да „събори останалите стени на протекционизма в европейската авиация“, по отношение на летищните слотове и наземното обслужване. Това съобщиха от компанията.

В изказване на среща на европейския авиационен клуб, пред аудитория от членовете на Европейския парламент, служители на ЕС, научни и авиационни специалисти, Каролин Маккол призова ЕС да продължи либерализацията на европейската авиация, която започна през 1994 г.

“Споразумението за открито небе в Европа създаде революция в европейската авиация. То даде на авиокомпании като easyJet шанс да се развиват в Европа, за да отговарят на нуждите на пътниците. Оттогава пътниците в Европа се възползваха на 170 % от това и от по-ниски тарифи с 40 %.

Въпреки най-добрите  намерения на единния авиационен пазар в Европа, ние твърде често  откриваме, че сме спъвани от стени на протекционизъм, които все още защитават летища, авиокомпании и оператори за наземно обслужване от предимствата на истинската конкуренция.

В частност, Европа сега трябва да продължи с реформата за разпределяне на слотовете на летищата, за да се даде възможност на нови участници да конкурират традиционните национални превозвачи и по този начин да се разгледат из основа архаични практики в наземното обслужване, за да има реална конкуренция на всяко летище.

Ако ЕС развива тези реформи, то европейските потребители ще се възползват от още нови дестинации за пътуване, повече услуги и по-ниски цени“, – каза изпълнителният директор на компанията.

Европейската комисия  публикува пакет с предложения за по-добро обслужване на летищата през декември 2011. Съдържанието е разделено на три части: слотове, наземно обслужване и авиационен шум на летищата, като от 2014 г. би могъл да се промени начинът, по който тези три области се регулират в цяла Европа.

Европейският съвет вече преразгледа сферите наземно обслужване и шум, а в момента оценява предложението за слотовете. Европейският парламент се надява да одобри целия пакет до края на тази година. Различни доклади бяха наскоро внесени и ще бъдат обект на гласуване в Парламента през следващите два месеца първо на ниво комисия, а след това на пленарно ниво.

С цел разписанието за 2014 г. да бъде ефективно, пакетът с предложения трябва да бъде приет до края на тази година.  

Свързани теми

Предишна публикация
Човек ще скочи от височина 36 km
Следваща публикация
Нова катастрофа в Непал
0 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню