Човек ще скочи от височина 36 km

6 прочитания
alt

Австриецът Феликс Баумгартнер ще излети днес с хелиев балон, за да скочи от невероятната височина от 36  km. Ако той успее в това ще стане първият човек, който в свободен полет е достигнал свръхзвукова скорост. Проектът е известен като Red Bull Strators и се спонсорира от едноименната компания.

Очаква се 43-годишният парашутист да излети между малко след 20 часа българско време от Розуел, Ню Мексико. Балонът ще го издига в продължение на три часа, докато достигне до стратосферната височина от около 36 600 m над земната повърхност. Там Баумгартнер ще отвори вратата на капсулата и ще скочи към Земята, облечен в специален скафандър.

По предварителен план половин минута по-късно – на около 30 480 m височина, се очаква да постигне скорост от 1110 km/h, която съответства на тази на звука на въпросната височина. Досега нито един човек в историята не е летял с такава скорост без превозно средство. Свободното му падане ще продължи 5 минути и 35 секунди, като скоростта му ще намалее след навлизане в по-плътните слоеве на атмосферата.

Ако всичко мине добре, на 1500 m над Земята Баумгартнер ще отвори парашута си и след 10 – 15 минути ще се приземи.

Ето как ще протече скока (компютърна графика).

Гледайте скока на живо (предаването стартира в 20 часа)  

Свързани теми

Предишна публикация
Феликс Баумгартнер счупи три световни рекорда
Следваща публикация
easyJet призовава ЕС да премахне авиационния протекционизъм
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню