МО ще избере новия изтребител без състезателна процедура

1 прочитания
alt

Министерството на отбраната (МО) се готви да избере нов боен самолет за ВВС практически без да прилага каквато и да е състезателна процедура. Така за обсъждане в Министерски съвет и Народното събрание ще бъде внесен за обсъждане проект с предварително избран конкретен модел и вече фиксирани финансови параметри. Това научи АЕРО от собствени източници.

Така МО не само, че няма да открива конкурсна процедура за избор на нов изтребител, но и няма да проведе пряко договаряне между два или повече кандидата. Вместо това първо на Министерски съвет, а чрез него и на Народното събрание ще бъде предложен готов вариант, с избран тип изтребител и готова схема за неговото финансиране. При това на депутатите ще бъде оставен избора да подкрепят или не избрания от МО вариант. Внасянето на проекта в Министерски съвет трябва да стане през октомври или ноември 2012 г.

На база на изказванията на министъра на отбраната Аню Ангелов е почти сигурно, че ще се касае за избор на осем броя употребявани изтребители, договорени директно от правителството на страната, където той е на въоръжение. Основните актуалните варианти за това включват F-16 MLU от Португалия (Румъния вече обяви интересът си към тях, но все още няма реална сделка), F-16 от САЩ и  Eurofighter от Италия. Очаква се и отговор за възможността за доставка на употребявани Eurofighter от Германия, а Швеция засега предлага само нови Saab Gripen и е неизвестно до колко тази оферта ще бъде взета под внимание.

Позицията на МО

АЕРО потърси за отговор Министерството на отбраната за това, дали наистина в Министерски съвет и Народното събрание ще бъде вкаран проект с избран тип изтребител и схема на неговото изплащане.

От там отговориха, че проектът „Придобиване на нов тип основен боен самолет и осигуряване на интегрирана логистична поддръжка” е „инвестиционен разход“ и като такъв на „…народните представители  трябва да бъде представен максимално конкретен разчет за стойността, както  и за начина на изплащане” и още, че „проектът, който ще се представи  чрез Министерски съвет на Народното събрание следва да включва конкретно предложение.”

По нататък в отговора на МО четем, че това „конкретно предложение” трябва да отговаря на два основни критерия – технически, заложени от военните потребности, като техническите параметри се определят от ВВС на база на фактори като въоръжение, оборудване, подготовка на летците и техническия персонал, логистичната поддръжка през целия жизнен цикъл и др.; и финансови параметри, които са определени съгласно  възможностите на бюджета в  период от време, обхващащ придобиването  на самолета, въвеждането му в експлоатация и неговото използване.

Според МО „обобщаването на тези две  групи въпроси дава възможност да се определи кое предложение отговаря на тези условия”.

Също така, в становището на МО се споменава: „… обсъжданията в  Народното събрание следва да осигурят максимална публичност, защита на интересите на данъкоплатеца, както и волята на депутатите да ангажират и следващото правителство с изплащането на такъв мащабен проект”.

Така ли ще се действа?

Както е видно от отговора на МО, не се отрича, че се планира една предварителна селекция на кандидат, който формално отговаря на техническите и финансови параметри, като след това този готов проект (с готово предложение) ще премина през одобрение от Министерски съвет и Народното събрание. Тази бърза процедура, обаче крие няколко много съществени рискове и има донякъде порочна същност, както и е с противоречие с добрите практики по света, където селекциите се правят на няколко кръга, завършващи с т.нар „къс списък” и връчване на най-добрите и последни оферти.

Първо и най-важното, е че МО доброволно се лишава от възможността да направи състезателна процедура под една или друга форма. Вместо това, на база частичната информация, с която разполага министерството, ще бъде избран един кандидат. Така цялата процедура се обвива в мъгла и за разлика например от конкурсната процедура, проведена по изискванията на Закона за обществените поръчки (ЗОП), тук липсват  ясни критерии  (или поне не са публично оповестени такива критерии), на които кандидатите отговарят или не отговарят. Това също така ще лиши кандидатите от възможността да се съревновават на равна нога и да подобряват и оптимизират техните оферти, каквито възможности са предвидени в ЗОП.

Второ, въпросът дали МО разполага с цялата налична информация, която ще гарантира пълна и точна представа за предложенията на кандидатите, остава открит. Реално днес МО разполага с отговорите на различните кандидати, получени в рамките на процедурата по даване на отговори на запитванията за информация, които страната ни пусна през януари 2011 г., както и информация добита по време на различни официални посещения и презентации извършени в последната година и половина. Както, обаче коментират индустриални източници, тази информация е далеч от пълнотата на данни, факти, числа и параметри, които може да се дадат под формата на официални оферти в случай на обявяване на конкурсна процедура със състезателен характер. Така МО иска да извърши един изключително важен и съдбовен избор, без да разполага с пълна и точна информация за всички кандидати.

И трето, изборът на варианта да се купи изтребител втора ръка остана недостатъчно добре формулиран и разяснен в общественото пространство. Единствено министър Ангелов многократно заявяваше, че нямаме пари за нови изтребители, но така и не даде обяснения на няколко важни въпроса, като например колко време може да служи един изтребител „втора ръка”, има ли опции (технически и политически) за поддържане на настоящите бойни самолети достатъчно дълго, за да може страната да събере пари за покупката на нов боен самолет, защо се пренебрегват икономическите ползи от офсетните споразумения при покупката на нови изтребители и други. 

Като дойде горският

В добрия стар виц се казва, че партизаните и стражарите водили битка за една гора, но само до момента, в който дошъл горският и изгонил всички. Нищо чудно и целия този проект за придобиване на нов боен самолет да се превърне в живо пресъздаване на вица, когато горският, чиято роля се играе от финансовия министър Симеон Дянков, се появи в гората и отсече, че пари за такъв проект няма и угаси ентусиазма на стражарите (МО) и на партизаните (кандидатите).

Според източници на АЕРО, в МО се опитват да се вместят в сумата от $400 млн. за доставката на осем самолета, като тук влиза доставка на самите самолети, обучението и известна логистична поддръжка. Обърната в лева, тази сума излиза малко над 600 млн. по актуалния курс на долара.

Перспективата да бъде направен подобен разход в скоро време вероятно би довело правителството до ситуация близка до политическото самоубийство, особено на фона на социалните брожения във въоръжените сили от последните седмици и скромните прогнози за икономически ръст. В същото време се прие и доста консервативния проектобюджет за 2013 г., където почти не се предвижда повишаване на военните разходи. Как ще се изплащат стотиците милиони за нов „стар” изтребител не е ясно.

Най-важното обаче е, че през юли 2013 г. се задават парламентарни избори, чийто резултат от ден на ден става все по-малко ясен. Дори и МО да се движи по собствен план и да иска да приключи проекта възможно най-скоро, много е възможно тази инициатива да влезе в остър конфликт с плана на правителството за туширането на общественото недоволство в следващите месеци и предстоящата тежка зима.  

Свързани теми

Предишна публикация
Президентът Плевнелиев: ВВС имат нужда от нова техника
Следваща публикация
Отворени врати в Безмер на 12 октомври
1 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню