Феликс Баумгартнер счупи три световни рекорда

4 прочитания
alt

Австриецът Феликс Баумгартнер успя да подобри три световни рекорда при парашутния си скок, който извърши на 14 октомври в Розуел, Ню Мексико. Рекордите предстоят да бъдат потвърдени от световната федерация авиационна федерация FAI, преди да бъдат обявени за официални, но от сега е ясно, че Баумгартнер може да се похвали с това, че е първият човек достигнал свръхзвукова скорост без да се намира в превозно средство.

Австриецът успя да подобри постиженията за височина на полет с пилотируем полет с балон, височина на парашутен скок и най-висока скорост постигната в свободно падане. Баумгартнер се издигна със своя хелиев балон на височина от 39 045 метра, като това му отне около два часа и половина. Той извърши парашутния си скок от приблизително тази височина, като подобри предишното постижение от 31 300 метра. Приблизително 40 секунди по-късно той достигна скорост от 1342,8 km/h, която съответства на 1,24 пъти скоростта на звука на тази височина.

Свободното падане на австриеца продължи четири минути и 19 секунди, по време на което измина 36 529 метра. В този момент той отвори своя парашут и около седем минути и половина по-късно се приземи отлично в източната част на Ню Мексико. Стойността на проекта е около $50 млн., като той е финансиран изцяло от австрийската компания за енергийни напитки Red Bull. Скокът на австриеца има и чисто научни приложения.

 


 

Свързани теми

Предишна публикация
Отлагат първия полет на CSeries
Следваща публикация
Човек ще скочи от височина 36 km
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню