Министър Ангелов: Су-25 трябва да полети през ноември

0 прочитания
alt

В днешния парламентарен контрол на министъра на отбраната Аню Ангелов му се наложи да отговаря на два въпроса свързани с летателната годност на щурмовите самолети Су-25 по време на днешния парламентаен контрол. Ангелов потвърди, че самолетите не летят поради липса на пиропатрони за катапултните седалки, като се очаква новата доставка да стаен факт до края на ноември.

Ангелов посочи, че още през август 2010 г. е стартирана процедура за рамков договор за доставката на пиросредства за руската авиационна техника, но процедурата се проваля, след като победителя отказва да подпише договора с извинението, че е допуснал грешка в офертата си. През октомври 2011 г. е стартирана нова процедура, която също се проваля, тъй като единственият кандидат не отговаря на изискванията. Третата процедура стартира едва през януари 2012 г. Явяват се двама кандидати, като на 5 юли е подписано рамково споразумение с победителя, а на 3 август и конкретен договор с пет месечен срок за изпълнение, което значи януари 2013 г. Според Ангелов се прави всичко възможно доставката да приключи до края на ноември.

Министърът на отбраната не посочи защо е било нужно близо шест месеца за приключване на последната процедура, като според запознати става въпрос за административно протакане от страна на Министерство на отбраната. Депутатът Венцислав Лаков, който бе един от авторите на въпроса към министър Ангелов посочи, че победителя е фирмата „Армар Корпорейшън” ООД, в която участие има съпругата на настоящия шеф на Фонд Земеделие Румен Порожанов, Веска Поражанова.

Министър Ангелов заяви, че Су-25 е бил определен за снемане от въоръжение за края на 2012 г., но с цел да се запази възможност за удари по земни цели самолетът ще бъде запазен на въоръжение до края на следващата година. Реално едноместните машини Су-25К имат технически ресурс до август 2013 г., докато спарките могат да летят до март 2014 г.

Депутатът Лаков изрази съмнение, че Су-25 се пенсионира скоростно в името на спешната покупка на употребявани F-16, който той нарече „трета ръка”, явно визирайки опцията за F-16 от Португалия, като дори посочи, че щурмовите самолети ще бъдат продадени за жълти стотинки в Африка.

В отговор на това министър Ангелов посочи, че като цяло ВВС имат сериозни проблеми с техническата поддръжка на авиационна техника руско производство и затова МО няма да купува такава техника за в бъдеще. Той също така отбеляза, че в най-скоро време Министерски съвет ще му гласува мандат за водене на преговори за доставка на употербявани многоцелеви изтребители, но министърът не пожела да отговори пряко на въпроса за пожертването на Су-25 в името на бързата сделка за нови бойни самолети. Репликите между депутата от АТАКА и министъра на отбраната за пореден път показаха, че намеренията на МО да направи прибързана покупка за осем употребявани бойни самолета на стойност $400 млн. без да се провежда каквато и да е конкурсна процедура.  

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Ангелов за новите изтребители: Това не е сделка!
Следваща публикация
easyJet пуска полети София – Берлин
0 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню