Министър Ангелов за новите изтребители: Това не е сделка!

0 прочитания
alt

„Какъв търг да правим, между държавите? Не се безпокойте за прозрачността на това, което някои наричат сделка. Това не е сделка, в случая ще има междуправителствени договори“, – това заяви днес министъра на отбраната Аню Ангелов запитан за проекта за придобиване на нов изтребител, цитиран от БГНЕС.

Министърът на отбраната продължава да твърди, че е невъзможно да се проведе тръжна процедура по сделката, чиято стойност се изчислява на около 600 млн. лева. За сега, Министерство на отбраната не са предоставили законова обосновка за това, защо е невъзможно провеждане на търг при закупуване на употребявана военна техника.

Въпростите за новия изтребител, зададени на министър Аню Ангелов по време на церемонията във връзка с Архангелова задушница, видимо го раздразниха и определено той не желаеше да дава информация по темата.

„Аз съм уверил Мишел Барние, един от комисарите, ние ще спазим изцяло европейската директива по отношение на поръчките за отбранителни продукти. Няма никакви притеснения от страна на ЕК“, заяви министър Ангелов с раздразнен тон, като острото му отношение продължи и в реплика към журналист, в която той заяви:

„Гледайте вие да не катастрофирате, многоцелеви изтребител няма да катастрофира.” Като явно министърът визираше скорошна вестникарска публикация със заглавие „Проектът за нов изтребител катастрофира”.

Маргинализирането на предупрежденията на Европейската комисия за покупка на изтребители без тръжна процедура, също са странни, на фона на огромния скандал, който се оформя около забележките на Комисията по отношение на избора на нови конституционни съдии.

След като в средата на октомври все по-често се заговори за прибързана покупка на нов боен самолет, без каквато и да е било тръжна процедура, Министерството на отбраната попадна под тежка критика от страна на медиите, парламентарната опозиция и експерти. На 28 октомври министър Ангелов заяви, че през януари 2013 г. ще бъде избран вариант, за придобиване на многоцелев изтребител и той ще се представи за гласуване в парламента.  

Свързани теми

Предишна публикация
Самолет на Ryanair удари птица на кацане в Пловдив
Следваща публикация
Министър Ангелов: Су-25 трябва да полети през ноември
0 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню