nEUROn изпълни първия си полет

31 прочитания
alt

nEUROn, европейският проект за създаване на боен безпилотен апарат, изпълни първия си полет от френския изпитателен център в Истър. Апаратът се разработва едновременно от няколко европейски страни.

nEUROn е първопроходец в три области. Това е първият европейски боен безпилотен апарат, първият нискозабележим апарат произведен в Европа и първият апарат проектиран изцяло в дигитална среда.

Апаратът има маса от около 5 тона и се задвижва от един реактивен двигател Rolls-Royce Turbomeca Adour, като освен това той разполага и с вътрешен оръжеен отсек.

nEUROn бе завършен през януари 2012 г. и първия му полет трябваше да се състои в края на година, но бе отложен. След първоначалните тестове във Франция апаратът ще бъде изпратен на полигона Видсел в Швеция, а след това неговата радарна забележимост ще бъде изследвана на италиянския полигон в Пердадесфоги, пак там ще се извършват и реално бомбопускания.

nEUROn се разработва едновременно от френските компании Dassault и Thales, италианската Alenia Aermacchi, шведската Saab, испанската EADS-CASA, гръцката HAI и швейцарската RUAG.  

alt 

 

Снимки: Alenia Aermacchi

Свързани теми

Предишна публикация
Нова поръчка за F-35
Следваща публикация
Приключи модернизацията на английските Eurofighter
31 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню