Турция преговаря със Saab за помощ при създаване на собствен изтребител

4 прочитания

Турското правителство преговаря с шведската компания Saab за оказване на техническа помощ при създаването на изтребител собствено производство. Това съобщава англоезичният турски всекидневник Hürriyet Daily News.

Според вестника Турция преговаря със Saab от 2010 г., като в последните месеци турски делегации са посещавали не еднократно заводите и централата на Saab в Швеция, като вече има подготвено предварително споразумение, което трябва да доведе до сключването на цялостен договор, с който шведската компания ще подкрепи турските усилия при създаването на собствен боен самолет.

През август 2011 г. Турският подсекретариат за отбранителната индустрия сключи договор с местната компания Turkish Aerospace Industries (TAI) за извършването на предварителната проектантска работа около създаването на боен самолет и реактивен учебен самолет собствено производство. Тогава се планираше първият полет на новия изтребител да стане факт през 2023 г.

До сега бе известно, че Турция води разговори за съвместна разработка на нов боен самолет с Корея и нейната компания KAI, която работи по проекта за изтребител от следващо поколение KF-X.

Свързани теми

Предишна публикация
Saab с втора поръчка за Gripen E
Следваща публикация
ВМС на САЩ искат комформни резервоари за Super Hornet
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню