Русия ще рестартира проекта Ил-112

1 прочитания

Руското министерство на отбраната има намерението да рестартира работата по проекта за турбовитлов транспортен самолет Ил-112. Това съобщава руският вестник „Ведомости” позовавайки се на собствени източници.

Решението за възстановяване на работата по Ил-112 е било взето на принципно ниво, като се очаква в близките дни, то да бъде официализирано със съответното правителствено решение. Информацията за продължаване на работата по проекта е била потвърдена от главния конструктор на ОАО „Ил” Виктор Ливанов.

Ил-112 започва животът си в началото 90-те години, като военен и граждански проект за замяна на Ан-26. В 2004 г. проектът е одобрен от руското Министерство на отбраната и се е смятало, че към 2007 г. ще се състои първия полет. В последствие проектът е отлаган няколкократно във времето поради финансови и технически трудности, за да бъде прекратен през 2011 г. от тогавашния министър на отбраната Сердюков.

Като алтернатива на Ил-112 се разглеждаше военизирана версия на Ан-140, но зависимостта от украинските доставчици и необходимостта от сериозни доработки на конструкцията са се оказали пагубни за него. В момента се планира към 2015 г. да бъде готов първия прототип на Ил-112, като изпитателната програма се оценява на 7 млрд. рубли (€160 млн.)  

Свързани теми

Предишна публикация
Русия отлага купуването на МиГ-35
Следваща публикация
Полетя първият турски А400М
1 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню