F-15 остава единствен кандидат в Южна Корея

13 прочитания

F-15SE е останал единственият кандидат за южнокорейския конкурс FX-3 за придобиване на нов многоцелев изтребител.  Това съобщават няколко различни корейски медии, позовавайки се на собствени източници. Страната търси 60 бойни самолета.

Първоначално Южна Корея обсъждаше трима кандидати – F-35A, Eurofighter Typhoon и F-15SE. Първият отпаднал от надпреварата бе F-35A, който е бил предложен на сума надхвърляща бюджета от $7,2 млрд. С останалите два кандидата корейското министерство на отбраната е провело няколко кръга на финални преговори.

Корейски официални лица са заявили, че от двамата кандидати, само един е отговорил на всички финални условия. Според съобщения на корейските медии, това е била американската компания Boeing със своя F-15SE Silent Eagle.

Според корейските източници причината за дисквалификацията на Eurofighter е проблеми в тръжната ми документация, включително и предлагане на по-малък брой двуместни изтребители (шест), вместо изискваните от корейците 15.

Официалният победител в конкурса ще бъде обявен в средата на септември 2013 г. Първите изтребители трябва да бъдат доставени през август 2017 г.

F-15SE е вариант на ударния F-15E, при който има взети мерки за намаляване на радиолокационната забележимост и има значително обновена авионика. Статия за F-15SE може да прочетете тук.

Свързани теми

Предишна публикация
Русия ще поръча 16 МиГ-29СМТ
Следваща публикация
Беларус е продала 12 броя Су-24 на Судан
13 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню