Руски медии лансират нова версия за свалянето на MH17

1 прочитания

Причина за свалянето на малайзийския Вoeing 777, изпълняващ полет МН17 от Амстердам за Куала Лумпур, може да е изстреляна погрешка зенитна ракета по време на учения на украинската система за ПВО. Това съобщава информационната агенция РИА Новости, цитирайки източник в силовите структури на Украйна.

„На 17 юли 2014 г. на командира на 156-ти зенитно-ракетен полк е заповядано да проведе тренировка на бойните разчети по прикритие на сухопътната групировка в района на Донецк. Това е включвало развръщане на дивизиона и отработване на откриване на въздушна цел и изпълняване на целия алгоритъм по съпровождане и условно унищожаване на целта от ЗРК Бук-М1″, заявява източника на РИА Новости. Той уточнява, че командирът на батарея е получил ключа за разблокиране на системата за стрелба въпреки, че не е предвидена реална стрелба с ракети 9М38М1.

„За участие в учението от авиобаза Кулбакино, където е дислоцирана 229-та бригада тактическа авиация, са излетяли два щурмови самолети Су-25. Те са имали за задача да извършат въздушно разузнаване в района на Донецк и да дадат контролни цели”, съобщава източника. След влизане в зоната единият Су-25 е съпроводен от ЗРК Бук, разположен близо до селището Зарощенское. Вероятно, маршрутите на малайзийския Вoeing 777 и на украинския Су-25, независимо от разликата в ешалоните, са съвпаднали, сливайки се в една голяма метка на екрана. Това е фатално за пътническия самолет, тъй като когато комплекса има две цели с един зимут, автоматично се пренасочва воденето към целта с по-голяма площ”, разказва източникът на РИА Новости.

Източникът на РИА Новости няма обяснение защо е бил произведен пуск, като уточнява че службите за сигурност в Украйна се занимават с разчета.

За наличие на украински боен самолет по курса на малайзийския Boeing 777 съобщи руското МО в понеделник. По-рано руските военни дадоха данни за работата на ЗРК Бук на украинската армия в района на Донецк във времето, когато е бил свален пътническия самолет.  

Свързани теми

Предишна публикация
Хеликоптерна спешна медицинска помощ в България
Следваща публикация
Останките на полет AH5017 бяха открити
1 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню