Хеликоптерна спешна медицинска помощ в България

9 прочитания

Първият пилотен проект за хеликоптерна медицинска помощ, финансиран от Министерството на здравеопазването вече е факт. Той беше презентиран на 25 юли и се изпълнява от Университетска болница „Лозенец“ (бившата Правителствена болница). Тя вече предлага медицинска услуга – оказване на спешна медицинска помощ с хеликоптер.

Проектът е резултат на съвместните усилия на Министерството на здравеопазването, болница „Лозенец“ и авиационния оператор „Хели Ер – САУ“. При медицинските полети на борда на вертолета А109К-2 ще има летателен екипаж от двама души на „Хели Ер – САУ“ и медицински екип, осигурен от болницата.  Хеликоптерът има свободен достъп до двора на болницата благодарение на новоизградената площадка за кацане.

Хеликоптер А109К-2 може да превозва един лежащ пътник и две или три медицински лица (придружители) с пълен достъп до пострадалия. Специализираното оборудване включва система за пациентски мониторинг и кардиостимулация, транспортен вентилатор, транспортен аспиратор, кислородно оборудване, медицинска носилка и са сертифицирани за експлоатационен Клас 1 при полети за спешна медицинска помощ. Летателните характеристики на А109К-2 го нареждат на първо място в класацията на хеликоптерите за спасяване на пострадали във високопланински условия. 

Договорът на Министерството на здравеопазването с болница „Лозенец” е на стойност 20 000 лв. до края на годината и включва предоставяне на осем летателни часа, а фирмата-производител на хеликоптера, AgustaWestland, чрез „Хели Ер- САУ“, дарява още 15 летателни часа . Така осигурените часове са общо 23.

Както обясни  директорът на УБ „Лозенец” проф. д-р Любомир Спасов, в светлата част на деня в рамките на 8-10 минути хеликоптерът ще може да реагира. Това става след подаване на сигнал по спешния телефон и ако се прецени, че случаят e спешен и налага използването на хеликоптер.

При спешни нужди медицинската помощ с хеликоптер може да се заяви по телефон 0887-727272. Основно тя ще се ползва при тежко пострадали при пътно-транспортни произшествия, инциденти в планината, инфаркт на миокарда, тежки изгаряния, превоз на органи за трансплантация и др.

 

 

 

 

 

 

Свързани теми

Предишна публикация
Украйна: Масивна експлозивна декомпресия е свалила полет MH17
Следваща публикация
Руски медии лансират нова версия за свалянето на MH17
9 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню