Нигерия се интересува от Scorpion

10 прочитания

Нигерия разглежда възможността да купи лекия ударен самолет Textron Scorpion и да го използва в борбата срещу ислямистките групировки в страната. Това съобщава IHS Jane’s.

Изданието цитира представител на нигерийските ВВС, който по време на конференцията за бойна авиация IQPC, провеждаща се в Лондон, е заявил, че Scorpion много добре отговаря на необходимостите на африканската страна.

Офицерът от нигерийските ВВС е заявил, че настоящите бойни възможности на страната са скромни и Scorpion е това, от което те се нуждаят. ВВС на страната вече са направили постъпки пред правителството за закупуването на ескадрила такива самолети, като желанието е броят им да нарасне в бъдеще.

Нигерийските ВВС днес разполагат само с изтребителите F-7 от Китай, както и учебни самолети L-39ZA, MB-339 и Alpha Jet, които се използват и за ударни задачи. Освен това разполагат и с щурмови вертолети Ми-24.

Scorpion изпълни първия си полет през декември 2013 г. Двуместният двудвигателен дозвуков реактивен самолет е предназначен за нанасяне на удари от въздуха и извършване на разузнаване и наблюдение. Според Textron единичната му цена е $20 млн., а експлоатационните разходи са в рамките на $3000 на час.  

Свързани теми

Предишна публикация
Бразилия иска общо 108 броя Gripen E/F
Следваща публикация
Спорни доказателства за свалянето на MH17 се появиха днес
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню