САЩ избра Boeing 747-8 за нов президентски самолет

280 прочитания

ВВС на САЩ обявиха на 28 януари 2015 г., че избират четиридвигателния модел на Boeing 747-8 Intercontinental за нов президентски самолет. Единственият друг разглеждан кандидат Airbus A380 е бил отхвърлен.

Секретарят по ВВС на Пентагона Дебора Лии Джеймс е заявила, че Boeing 747-8 е единственият самолет произвеждан в САЩ, който може да бъде модифициран за изпълнение на поставените задачи за превоз на президента и осигуряването му по време на кризи.

ВВС на САЩ планират да се сдобият с три 747-8, но няма непосредствени намерения за сключване на договор за покупка с Boeing. Решението е взето след процедура по проучване на пазара.

Когато ВВС на САЩ обявиха, че възнамеряват да изберат нов президентски самолет се очакваше, че ще бъде проведена конкурсна процедура, но вече е ясно, че директно ще бъде сключен договор с Boeing. Компанията трябва да осигури самолетите и да интегрира необходимото оборудване в тях.

Новите 747-8 ще заменят днес използваните два 747-200В, които се експлоатират от ВВС на САЩ под индекса VC-25 и се ползват с позивната Air Force One, когато на борда им лети президента.

Новината е голям успех за Boeing, чиято линия за сглобяване на 747-8 ще приключи работа в началото на 2017 г., ако не бъдат намерени значително количество нови поръчки.

Експлоатираните днес VC-25 са приети на въоръжение през 1990 г.

ВВС на САЩ разглеждаха и възможността за използване на А380, но от Airbus отказаха да правят линия за крайно сглобяване на гиганта в САЩ.  

Свързани теми

Предишна публикация
Словакия започна да преговаря за лизинговане на Gripen
Следваща публикация
Гръцки F-16 предизвика тежка катастрофа в Испания (обновена)
280 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню