Словакия започна да преговаря за лизинговане на Gripen

2 прочитания

Словакия е започнала преговори с шведското правителство за взимане на лизинг на изтребители Gripen. Това съобщи словашкият военен министър Мартин Главач, след среща в Братислава с шведския си колега Питър Хултвистом.

„Словакия не може да си позволи да купи нови изтребители, но Швеция ни предлага много балансиран вариант, при който ще купим определен брой летателни часове и такъв вариант може да проработи”, казва словашкият министър на отбраната.

Словашкият министър е заявил, че не очаква преговорите да успеят да приключат в мандата на това правителство, което има мандат до пролетта на 2016 г. Той е завил още, че поддръжката на Gripen няма да е по-евтина от тази на наличните МиГ-29, но шведският изтребител има много други предимства, включително и улеснена логистика.

Нито Главач, нито шведският му колега са дали други детайли за преговорите, освен, че Словакия има намерение на първо време да купи 1000 – 1200 часа годишно, което вероятно кореспондира с лизинговането на 8 – 10 изтребителя.

Главач е заявил още, че ако преговорите за лизинг на Gripen се окажат успешни, това ще постави началото на дълбоко коопериране между ВВС на Чехия и Словакия и вероятно обединяване на усилията по много направления, включително носене на бойно дежурство, обучение и техническа поддръжка.  

Свързани теми

Предишна публикация
Казахстан ще купи Су-30СМ
Следваща публикация
САЩ избра Boeing 747-8 за нов президентски самолет
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню