Казахстан ще купи Су-30СМ

4 прочитания

Казахстан има намерение да купи руския мноцелев изтребител Су-30СМ. Това е станало ясно от изказване на командващия казахстанските ВВС Нурлан Орманбетов, цитиран от РИА Новости.

„В скоро време казахстанските ВВС ще бъдат попълнени от нови суперманеврени изтребители Су-30СМ от поколение 4++. Това съществено ще повиши защитата на въздушното пространство на Казахстан”, е казал командира на казахстанските ВВС.

Изказването идва след посещение на Нурлан Орманбетов в авиационния завод в Иркутск, където се сглобява Су-30СМ. В делегацията от Казахстан е имало и летателен и инженерен състав, който се е запознал с начина по който ще протече приучаването.

За сега не се съобщава какво количество изтребители смята да поръча Казахстан, нито сроковете за доставка.

Су-30СМ е версия на Су-30МКИ предназначена за руските ВВС. Русия е поръчала 70 броя от тези машини, като от тях са доставени 37.

ВВС на Казахстан в момента разполага с разнообразен флот от бойни самолети, включително МиГ-27, МиГ-29, МиГ-31, Су-24, Су-25 и Су-27. Доставката на Су-30СМ би могла да унифицира бойния състав на казахстанската военна авиация.  

Свързани теми

Предишна публикация
KC-390 изпълни първи полет
Следваща публикация
Словакия започна да преговаря за лизинговане на Gripen
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню