Унгарски Gripen аварира тежко в Чехия

2 прочитания

Двуместен Gripen D от състава на унгарските ВВС аварира тежко при кацане на чешкото военно летище Чеслав. Двамата унгарски пилоти са се катапултирали успешно и нямат сериозни наранявания.

Инцидентът е станал по време на полети в рамките на учението Lion Effort, което се провежда в момента в Чехия. Машината е прелитала от Унгария за да вземе участие в учението. Кацането е станало факт около 13,40 часа местно време.

От това, което е известно машината е успяла да кацне добре, но не е успяла да спре и е излязла от полосата с висока скорост. Екипажът се е катапултирал преди изтребителят да излезе от полосата.

От разпространените кадри се вижда, че авариралият Gripen (борд 42) e тежко повреден и не подлежи на ремонт. Машината се намира в поле, в непосредствена близост до прага на полосата.

Унгарските ВВС получиха 12 едноместни Gripen C и два двуместни Gripen D на лизинг от Швеция през 2006 г. Това е първия загубе самолет за близо 9 години експлоатация от унгарските ВВС. Това е и първият загубен Gripen извън шведските ВВС.

 

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus препоръча проверки на системата за управление на двигателите на A400M
Следваща публикация
Русия получава още два Ил-76МД-90А
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню