Александър Александров: Полша няма лиценз за поддръжка на МиГ-29

3 прочитания

„Полша няма лиценз за ремонт и удължаване на ресурса на двигатели за изтребителите МиГ-29 дори и за своите“, това заяви генерал-майор о.р. Александър Александров, представител на производителя РСК „МиГ” за България пред вестник „Преса”.

Военни експерти от армията ни също потвърдиха, че е така. При това обстоятелство не е ясно какви преговори води с поляците Николай Ненчев за ремонт и поддръжка на бойните ни самолети, недоумяват неназовани специалисти, цитирани от „Преса”.

Министърът спрял изпълнението на два договора за ремонт на МиГ-29, сключени на 30 април 2015 г., каза още Александров.

За това говори и о.р. ген. Михо Михов по ТВ7. „Подмятат се от канцелария в канцелария и не се реализират“, съобщи шефът на комисията по отбрана в НС.

Контрактите са парафирани на от шефа на дирекция „Инвестиции в отбраната“ на МО Венислав Цанов и от РСК „МиГ”. Но преди да бъдат изведени в деловодството, Ненчев ги спрял без обяснение, под предлог, че няма пари, а такива са били осигурени. Преди дни той увери, че премиерът е обещал, че ще има финансови средства за МиГ-29.

Единият договор е за ремонт на два двигателя и самолетни агрегати, а другият – за удължаване на ресурса на други двигатели с 50 часа.

„Започнаха да се пазарят и искаха цена за двата двигателя, за да им излезе по-евтино – като за 14 броя, тъй като поканата за преговорите бе за толкова. От РСК „МиГ” се съгласиха. В момента договорите са висящи, не се изпълняват, защото МО ги замрази“, обясни Александров. Според него във ведомството на Ненчев чакали да видят как ще приключат преговорите с поляците. В случай че се провалят, било възможно да пуснат договорите с Русия.

Сега във Варшава удължават летателния ресурс на машините с решение на главния инженер на техните ВВС.

„В момента полските военновъздушни сили разполагат с части за ремонт на два двигателя. Но тяхното законодателство им забранява да ги изнасят за други държави“, категоричен бе Александров.

„Полша внася резервни части за МиГ-29 от Русия“, каза още Александър Александров. Поради тази причина полската оферта не може да е по-евтина от тази на РСК „МиГ”. Въпреки че Ненчев твърди, че ако руснаците искат по 3 млн. лв. за ремонт на един двигател полската оферта била с 1 млн. лв. по-евтина.

Според Александров, ако ние дадем на поляците да ремонтират наши двигатели, РСК „МиГ” ще ги счете за бракувани и ще снеме отговорност за тях, защото друг няма право да ги пипа. Рамковият ни договор с РСК „МиГ”, който изтича през септември, бил благоприятен за нас, твърди още Александров.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Ненчев: До края на месеца подписваме с Полша за МиГ-29
Следваща публикация
Михо Михов: Не трябва да губим възможност за охрана на небето ни
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню