Първият полет на ПАК ДА се измества за 2023 г.

7 прочитания

Първият полет на новия руски стратегически бомбардировач ПАК ДА (Перспективного авиационного комплекса дальней авиации) се измества за периода 2023 – 2024 г. Това е заявил генералния директор на Обединената двигателостроителна корпорация Владислав Масалов, цитиран от ТАСС.

„Подписали сме договор за ескизното проектиране на двигателя за ПАК ДА. Тази работа ще се изпълни през 2015 г. и през ноември трябва да защитим проекта. Това е съгласно сегашното техническо задание. Срокът за приключване на работата е 2023 – 2024 г. Тогава ще се осъществи първия полет с ПАК ДА”, обяснява Масалов.

Самолетът ще полети с двигател, който ще е в окончателен вид. Още през декември 2014 г. бе съобщено, че има готовност с прототипа на мотора за ПАК ДА.

До скоро официалните руски лица заявяваха, че ПАК ДА ще полети до 2020 г., а приемането на въоръжение трябва да стане около средата на следващото десетилетие.

Работата по новия руски бомбардировач започна през 2009 г. По проекта работи компанията „Туполев”. В 2012 г. бе обявено, че е завършен аванпроекта, а през есента на 2014 г. завърши предескизното проектиране.

ПАК ДА ще бъде дозвуков бомбардировач изпълнен по схемата „летящо крило”. Смята се, че ще има излетна маса от над 100 тона и ще замени наличните в момента бомбардировачи Ту-95МС, Ту-160 и до някъде Ту-22М3.  

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus DS тества Eurofighter с аеродинамични подобрения
Следваща публикация
Катастрофа с Ту-95 в Русия
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню