Northrop Grumman ще строи новия американски стратегически бомбардировач

3 прочитания

Секретарят за ВВС на Пентагона Дебора Лии Джеймс обяви късно снощи, че корпорацията Northrop Grumman ще строи новия стратегически бомбардировач за САЩ, който се създава в рамките нa програмата LRS-B (Long Range Strike Bomber).

На Northrop Grumman се дава договор за пълномащабната разработка на бомбардировача, в който е включена опция за поръчката на първите 21 самолета. Стойността на договора е $23,5 млрд. Общо САЩ възнамеряват да поръчат 100 машини от този тип, като единичната цена на серийния бомбардировач трябва да бъде $564 млн. за брой.

Northrop Grumman бе предпочетен пред консорциум между Boeing и Lockheed Martin. Селекцията на двата проекта е направена на база сравняване на многобройни параметри, но най-вече на цената и рисковете при разработката и производството.

Въпреки, че Пентагона обяви победителя в конкурса LRS-B, не бе дадена никаква друга нова информация за проекта, поради неговото класифицирано естество. Не е ясно кои ще са подизпълнителите, включително и кой ще е доставчика на двигателя, не са ясни техническите характеристики на бомбардировача, не стана ясно колко прототипа ще бъдат заети в изпитателната програма, не бе показан негов образ, като дори не бе заявено категорично какъв ще е неговият индекс.

Пентагона заяви, че очаква новият бомбардировач да бъде приет на въоръжение към средата на следващото десетилетие, което значи, че първият полет на типа ще стане факт в следващите три – четири години.

За Northrop Grumman, производители на бомбардировача В-2, това е голям успех, който им характира сериозно присъствие в аерокосмическия бранш в САЩ в следващите няколко десетилетия.  

Свързани теми

Предишна публикация
Ирак получи своите първи два L-159
Следваща публикация
Швеция даде оферта за Gripen на Хърватска
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню