Ирак получи своите първи два L-159

8 прочитания

Иракските ВВС са получили своите първи два леки ударни самолета Aero Vodochody L-159 ALCA. Те са част от договора между чешкото правителство и Ирак за доставката на 15 машини от този тип.

Първите два L-159A пристигнаха днес в авиобаза Балад, северно от столицата Багдат. Те прелетяха от Чехия с две междинни кацания – едно в Пловдив и едно в Турция.

През март 2015 г. чешкото правителство даде зелена светлина за сделката с Ирак. В рамките на нея Чехия продава излишните си L-159 на Aero Vodochody, които от своя страна ги препродават на иракчаните. Общо иракските ВВС ще получат 10 едноместни L-159A, два двуместни L-159T1 и три L-159A, които ще се ползват за донори за резервни части. Стойността на сделката е 750 млн. чешки крони (около $30 млн.).

Всички 15 машини трябва да бъдат доставени до края на 2017 г. Четири от самолетите идват от активно летящия флот на чешките ВВС и ще бъдат доставени в рамките на тази година.

L-159 ALCA (Advanced Light Combat Aircraft) e развитие на класическия L-39. Самолетът е задвижван от един реактивен двигател Honeywell F124 и е снабден с радар. Боен товар, от управляемо и неуправляемо въоръжение „въздух-въздух” и „въздух-земя”, с маса до 2800 kg. може да бъде носен на седем точки за окачване под крилото и фюзелажа.   

Свързани теми

Предишна публикация
ВМС на САЩ поръчва още Super Hornet
Следваща публикация
Northrop Grumman ще строи новия американски стратегически бомбардировач
8 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню