Сбогом на заслужилия боец!

7 прочитания

Днес, 18 декември 2015 г., на скромна и стегната военна церемония в авиобаза Граф Игнатиево бе отбелязан последния полет на изтребителя МиГ-21 в родното небе.

„Това не е последния полет на МиГ-21 в България. Той ще продължи да лети в сърцата ни“, заяви в своята прочувствена реч заместник-командирът на авиобазата, полк. Димитър Петров.

За деня бяха планира три полета на МиГ-21 с всички налични изправни самолети. На борд 114 летя майор Павел Джуров, на 243 – капитан Александър  Стайков.  На спарката, борд 28, летя капитан Петър Димитров с инструктор ген. майор Румен Радев.  

Бяха изпълнение тактически прехвати и типови атаки по въздушна цел. След това трите МиГ-21 прелетяха в сгъстен строй над летището.

В тон с най-добрите авиационни практики, след кацане машините бяха посрещнати с воден салют от два пожарни автомобила и спряха пред строя на авиобазата и стотици ветерани, специално поканени за събитието. 

Полк. Димитър Петров и ген. майор Радев отдадоха в пламенни речи дължимото на ветерана-самолет, пазил българското небе в продължение на 52 години.

Наличните изтребители МиГ-21 имат удължен общ технически ресурс до 31 декември 2015 г. На събитието днес бяха проведени последните регулярни тренировъчни полети. В дните до края на годината машините ще продължат да носят бойно дежурство и при реално или тренировъчно вдигане по тревога ще летят отново. 

От 1 януари 2016 г. наличните МиГ-21 отиват в оперативен резерв, което означава, че по тях ще извършвани всички необходими действие за поддържането им в летателна годност, но повече полети с тях не са предвидени поради изтеклият им ресурс.

На 12 декември т.г. министерството на отбраната излезе с официална информация, че не се планира снемането от експлоатация, с последяващо снемане от въоръжение на самолети МиГ-21. В същото време няма каквито и да е индикации, че ще се предприемат мерки за осигурявате на техническа възможност за експлоатация на типа.

Снимки: Александър МЛАДЕНОВ

 

 

 

 

 

 

Свързани теми

Предишна публикация
Изпращането на МиГ-21 в снимки
Следваща публикация
МО: МиГ-21 остава, но под каква форма?
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню