Пристигнаха двата РД-33 от Полша

9 прочитания

Първите два двигателя РД-33 от Полша бяха доставени днес, 29 декември 2015 г., в авиобаза Граф Игнатиево. Доставката става факт по линия на споразумението между Полша и България за осигуряване на логистична подкрепа на самолети МиГ-29. Това съобщават от МО.

Двигателите пристигнаха с полски военно-транспортен самолет C-130E около 14,40 часа. Утре със същия самолет в Полша ще бъдат откарани за ремонт първите два български РД-33.Днес бе последният срок за доставката на двигателите, като по силата на българо-полския договор те трябваше да пристигнат до 20 дни след ратифицирането му.

Пристигналите днес два двигателя ще се използват в рамките на 200 часа или две години. В замяна на това полските ВВС ще използват за същото време два от българските РД-33 след ремонта им.

Съгласно споразумението подписано на 22 октомври 2015 г. между правителствата на България и Полша, полската страна ще ремонтира шест двигателя за МиГ-29, собственост на българските ВВС, като общата стойност на споразумението е €6,138 млн.

Според сайта Епицентър Институтът по отбрана към МО ще трябва да сертифицира за безопасност руски двигатели, ремонтирани в Полша. За ремонтът на въпросните двигатели Варшава няма лиценз от РСК МиГ.

Епицентър попита шефа на Института по отбрана към МО полк. доц. Балабанов как ще бъде издаден сертификат за летателна годност на употребяваните полски двигатели, след като няма как да се получи подпис от главния конструктор .

„Поляците ще ни дадат определен брой документи, ние ще проверяваме и ще издадем други документи“, обяснява военният. Той е отговорил уклончиво и на въпроса как ще гарантират безопасността на полетите, след като Полша няма документация от производителя РСК МиГ. „Намерено е решение на въпроса, но не съм отороризиран да давам информация“, заяви шефът на института по отбрана.

 

Свързани теми

Предишна публикация
Пристигнаха А-10 за тренировката Тhracian Thunder
Следваща публикация
Двата полски РД-33 пристигат утре
9 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню