Сърбия търси доставката на ЗРК и изтребители от Русия

2 прочитания

Сърбия се интересува от придобиването на зенитно-ракетни комплекси и изтребители МиГ-29. Евентуалната сделка ще бъде разгледана от двустранна комисия по военно-техническо сътрудничество, която ще заседава в края на януари. Това съобщава руския вестник „Коммерсантъ”, позовавайки се на собствени източници.

Според руския вестник Сърбия се е заинтересувала за усилване на своето ПВО, след като Хърватска е обявила плановете си за покупка на оперативно-тактически ракети MGM-140 ATACMS.

Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин е потвърдил, че сръбското МО е подало във Федералната служба по военно-техническо сътрудничество списък със желано въоръжение.

„Този списък ще бъде разгледан внимателно и при възможност ще го удовлетвори”, заявява Рогозин.

Според „Коммерсантъ” Сърбия се интересува от ЗРК от типовете „Бук“, „Тор“и „Панцирь-С1“. Белград има желание да придобие и допълнителни изтребители МиГ-29. За покупка на ЗРК С-300 не е идвало запитване, заради ограничените финанси на сръбската страна.

Руският вестник съобщава, че през 2013 г. Сърбия е купила шест изтребителя МиГ-29 от Русия, но друго потвърждение за тази сделка няма. За евентуални покупки на различни руски оръжейни системи се говори от няколко години, но тежкото финансово положение на Белград не дават възможност за превъоръжаване.

„Комерсант” пише още, че се обсъжда вариант в който Сърбия да получи употребявани оръжейни системи, които в последствие да бъдат модернизирани. Подобен ход би излязъл по-евтин и бърз за сръбската страна.  

Свързани теми

Предишна публикация
Афганистан получи първите си Super Tucano
Следваща публикация
Латвия стартира 24-часово дежурство по търсене и спасяване
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню