Афганистан получи първите си Super Tucano

1 прочитания

ВВС на Афганистан получи своите първи четири леки ударни самолети A-29 Super Tucano. Церемонията се състоя на 15 януари 2016 г. на международното летище в Кабул.

Четирите самолети, оригинално създадени от бразилската компания  Embraer, са сглобени по лиценз от американската компания Sierra Nevada Corporation. Общо Авфганистан трябва да получи 20 самолета. В рамките на 2016 г. се чакат още четири, след това още четири през 2017 г. и последните осем ще се доставят през 2018 г.

Според бригаден генерал Давалт Вазари, говорител на афганистанското МО, заявява, че четирите самолета са напълно боеготови и се очаква да бъдат базирани в югоизточните провинции, където са основните боеве срещу талибаните.

Доставката на А-29 става факт в рамките на американската програма Light Air Support (LAS), която цели осигуряването на лека многофункционална платформа, която може да се използва за ударни и разузнавателни задачи.

Super Tucano разполага с две 12,7-mm вградени картечници и има пет точки за окачване на боен товар до 1500 kg. Самолетът може да използва оръдейни и картечни контейнери, неуправляеми ракети, ракети „въздух-въздух”, свободно падащи бомби и управляеми боеприпаси.  

Свързани теми

Предишна публикация
Австралийски пилоти започнаха обучение на PC-21
Следваща публикация
Сърбия търси доставката на ЗРК и изтребители от Русия
1 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню