Премиерът Борисов: Ще търсим икономически ефект от новия изтребител

3 прочитания

„Няма да допуснем нещо, което да е в ущърб на държавата. Точно обратното! Ще търсим най-добрия икономически ефект от една подобна сделка”, това заяви от трибуната на народното събрание министър председателя Бойко Борисов, който отговаряше на депутатски въпроси днес, 26 февруари 2016 г.

Депутатът от БСП Янаки Стоилов се обърна към премиера с въпрос, дали се планира покрай сделката за придобиване на нов изтребител да се проведе и компенсационно споразумение, което да задължи страната доставчик на новите изтребители да инвестира в българската икономика.

Първоначално Борисов бе премерен в изказването си и не даде конкретен отговор на депутата. В репликата си Стоилов подкани премиера за по-ясна позиция.

„Това е един голям въпрос, който трябва да бъде поставен пред всяка държава, която очаква да обърнем сериозно внимание на нейното предложение. Решението е по-скоро политическо, това не е просто някаква обществена поръчка. Затова искам да разбера дали вие възприемате този подход на съчетаване на обновяване на авиацията с инвестиционни проекти на тези, които ще доставят новите изтребители”

„Има европейски директиви, които ме карат да бъда по-внимателен в отговора си. Тези неща ще бъдат коментирани всичко това и когато дойде време за решението, то ще бъде съобразено и с подобни инвестиционни ангажименти. Разбира се, ако може да се възползваме от подобна голяма сделка и да дойдат инвестиции, това ще е прекрасно за икономиката ни, но не мога да го заявя категорично, заради тези европейски ограничения. Ще ви запознавам с хода на преговорите”, заяви в отговор премиерът Бойко Борисов.

Това, което премиерът има предвид са европейски разпоредби, които забраняват непрекия офсет в рамките на сделки за военно имущество, но се оставя вратичка за паралелно в подобни договори индустриално сътрудничество.

„Военните имат мандат да намерят най-доброто решение за българската авиация. То включва няколко компонента – цена, качества, многоцелеви възможности, дълготрайност, съвместимост. Това, което съм разпоредил е да се вземе мнението на летците. Това са решения за дълги години”, каза още Борисов, но подчерта, че процесите са в начален етап.  

Свързани теми

Предишна публикация
Cargoair сред стартовите клиенти на Boeing 737-800BCF
Следваща публикация
Руската авиокомпания S7 иска да закупи български превозвач
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню