Китай показа най-голямата амфибия в света

2 прочитания

Китайското държавно авиационно предприятие Zhuhai Yanzhou Aircraft Corporation (ZYAC) проведе на 23 юли 2016 г. церемония по тържествено представяне на най-голямата в момента летяща амфибия в света AG600.

Първият полет на машината ще се състои в края на тази или началото на следващата година. До момента има 17 поръчки за машината от различни китайски клиенти. Основните задачи на AG600 ще включват операции по търсене и спасяване (възможност за евакуация на до 50 човека) и пожарогасене (възможност за хвърляне на 12 тона вода).

Спекулира се, че AG600 ще има и военно предназначение, като амфибията ще се използва за логистично осигуряване на китайските военни гарнизони в Южнокитайско море.

AG600 има максимална излетна маса от 53,5 тона, дължина от 39,3 m, размах на крилото от 38,8 m и далечина на полет от 4500 km. Самолетът се задвижва от четири турбовитлови двигатели WJ6 с излетна мощност от по 5100 shp.

Най-голямата летяща амфибия в историята е съветския проект А-40, който е имал максимална излетна маса от 86 тона, но проектът не влиза в серийно производство и е прекратен.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing 777 аварира при кацане в Дубай
Следваща публикация
Спряха издирването на останките на полет MH370
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню