Командирът на ВВС е все по-близо до освобождаване от служба

6 прочитания

Командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев е все по-близо до освобождаване от военна служба, след като днес, 10 август 2016 г., Министерски съвет и Президентството предвижиха бюрократичните процеси по въпроса.

В днешното заседание на Министерски съвет бе гласувана точка за освобождаване на генерал Радев от заемания от него пост и от военна служба във връзка с подадения от него рапорт.

Предложението бе изпратено до президентството, от където не забавиха процедурата нито ден и още днес бе съобщено, че е издаден указ за освобождаване на Радев от военна служба.

„Държавният глава и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Росен Плевнелиев издаде указ за освобождаването на командващия на Военновъздушните сили от длъжност и от военна служба, след като в Администрацията на президента постъпи предложение от Министерския съвет. Издаденият от държавния глава указ с номер 282 от 10 август 2016 г. за освобождаването на ген. Румен Радев вече е изпратен в Канцеларията на Министерския съвет, за да бъде приподписан от министър-председателя”, се казва в съобщение на Президентството.

Фактическото освобождаване на генерал Радев от военна служба ще стане след заповед на министъра на отбраната Николай Ненчев, в която ще се посочи точната дата за освобождаване от военна служба. Тази заповед трябва да бъде издадена в двуседмичен срок от влизането в сила на президентския указ, което става с обнародването му в Държавен вестник. Следващият брой на вестника се очаква в петък.

На днешното заседание на Министерски съвет премиерът Борисов заръча на военния министър да не бави процедурата.

Все още не е ясно кой ще бъде новият командир на ВВС, но има силни индикации, че водещата кандидатура е на бригаден генерал Анатолий Кръстев, който в момента е заместник командир на войските.

В същото време лидерите на БСП и АБВ се обединиха зад кандидатурата на Радев и се очаква в близките дни той официално да бъде издигнат за кандидат за президент.

Свързани теми

Предишна публикация
Летище Варна посрещна милионния си пасажер
Следваща публикация
Lufthansa показва A380 в София през октомври
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню