Концесията на летище Пловдив се провали

20 прочитания

Отдаването на концесия на Летище Пловдив отново се провали. До изтичането на крайния срок за подаване на оферти от страна на заинтересовани компании не е получена нито една, обявиха за OffNews от Министерството на транспорта.

Това е трети пореден неуспешен опит пловдивското летищв да бъде отдадена на концесионер. Този път обаче провалът на процедурата е малко изненадващ, тъй като четири компании бяха декларирали интерес – две турски и две китайски.

Пловдивското летище не успя да се наложи като средище за граждански авиация. От там редовни полети има само нискотарифният превозвач Ryanair, очаква се в бъдеще да има и линия до новата московска аерогара „Жуковски“.

Според специалисти, които се цитират от Offnews, обаче бъдещето на Летище Пловдив е най-вече в областта на товарните превози заради близостта му до индустриалните зони „Тракия“ и „Марица“, в които успешен бизнес развиват десетки солидни компании.

От Турция се знаеше, че интерес към аерогарата ни проявяват големият летищен оператор TAV Airports и „Кьошдере груп“ на бившия политик Ибрахим Кьошдере. Първата от компаниите оперира освен на летища в южната съседка и в Загреб, Рига, Скопие, Охрид, Тбилиси, Батуми, на две летища в Тунис и едно в Саудитска Арабия.

Надеждите за интерес от Китай бяха свързани основно с огромната държавна компания „Чайна констракшън“.

Концесионната процедура за пловдивското летище предвиждаше през 35-годишния срок на договора концесионерът да инвестира не по-малко от €35,267 млн. без ДДС, €16,791 млн. от които – само през първите пет години. Дължеше се еднократно концесионно плащане в размер на 150 000 лв. без ДДС.

Освен това годишното концесионно възнаграждение бе определено като фиксираната му част трябваше да бъде не по-малко от 100 000 лв. без ДДС годишно, а променливата му част – не по-малко от 5% от общия размер на нетните приходи от дейности за всяка година.

Свързани теми

Предишна публикация
Правителството предложи освобождаването на генерал Златев
Следваща публикация
Ден на отворени врати в Музея на авиацията
20 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню