Министър Янев: Специалистите не искат нов или втора ръка изтребител, а смесен вариант

2 прочитания

Служебният министър на отбраната Стефан Янев заяви, че летците и специалистите се ориентират към смесена схема на придобиване на нов изтребител, където първоначално ще се вземе техника втора ръка, за времето в което ще се произведат новите бойни самолети. Това заяви той днес, 19 февруари 2017 г., в предаването „Неделя 150” по БНР.

„Има възможност да се използва по-изгодна схема за подготовка на хората, които ще ползват тази техника. Това не е самобръсначка, която купуваме и ползваме веднага. Има период на подготовка. Дори и утре тази платформа да е в България има период на подготовка докато тя може да бъде използвана оперативно. 
В тази връзка мисля, че желанието на летците и специалистите в сферата е да бъде по възможност един смесен вариант. Втората ръка значи незабавна доставка и по-бързо приучаване и адаптиране, за да могат летците да използват тази техника. Това ще отнеме три – четири години, през което време ще има възможност да се сключат договори за нови от същия тип самолет. Това е едното мнение на специалистите”, заявява министър Янев.

Не става съвсем ясно за каква точно схема говори министър Янев, предвид че запитванията за оферти са отправени за два самолета втора ръка (F-16 и Eurofighter) и един новопроизведен (Gripen). Известно е, че Gripen, дори и новопроизведен, може да бъде доставен в кратки срокове (от порядъка на 18 месеца), докато употребяваните изтребители F-16 ще дойдат след около три години. Опцията за взимане на употребявани Eurofighter сега и чакане на производство на нови е нереалистична от финансова гледна точка. Възможно е министър Янев да говори за някаква неизвестна четвърта опция, въпреки че е невъзможно изпращане на искане за оферта до друга страна без решение на Народното събрание.

„Апелирам политиците и хората, които нямат пряко отношение към използването на бойните платформи, да бъдат по-скромни в опитите си да налагат вижданията си към параметрите на тази техника. За тази бойна техника трябва да чуем специалистите и хората, които ще се бият с нея”, каза още министър Янев в отговор на питане на водещия за опитите на външни фактори да влияят на изискванията за новия изтребител за ВВС.

Министър Янев каза още, че се прави всичко по процедурата за придобиване на нов боен самолет и практически в момента няма забавяне.

„До 13 март трябва да дойдат предложенията на отделните доставчици. След това предстои провеждане на избора, провеждане на разговори и сключване на договор. Сформира се междуведомствения потенциал, който трябва да работи по това. Стремим се да нямаме и един ден забавяне”, заяви военният министър.

Свързани теми

Предишна публикация
Военният министър посети авиобаза Граф Игнатиево
Следваща публикация
Wizz Air базира A321 в София
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню