Президентът Радев: България няма да плаща за съвместен „ер полисинг”

4 прочитания

„Като главнокомандващ въоръжените сили заявявам, че България няма да плати нито лев за съвместната охрана на небето ни, въпреки заварените финансови ангажименти”, това заяви президентът Румен Радев в профила си във Фейсбук днес, 22 февруари 2017 г.

„С наближаването на изборите нарастват спекулациите на тема Сигурност. В последните дни изявени политици се опитват да проблематизират съвместния еър полисинг и военните учения на НАТО в Черно море.

Ще напомня, че решението съвместната охрана на българското небе с партньорските авиации да се извършва срещу заплащане от България, бе взето и изпратено в НАТО през февруари 2016г.”, пише още президентът и бивш командир на ВВС.

На 5 февруари 2016 г. Народното събрание прие промяна в Закона за отбраната и въоръжените сили, които позволиха на съюзнически ВВС да изпълняват задачи по „ер полисинг” над България. В последствие към НАТО бе изпратена концепция за съвместен „ер полисинг”, според която България ще поема 100% разходите на съюзническите страни, които поемат мисията. Въпросната концепция бе подкрепена от тогавашното политическо ръководство на МО, както и от Щаба по отбрана.

Именно заплащането, което България обещава и хроничното недофинансиране на българските ВВС, бе сред основните мотиви за напускането на генерал-майор Радев през август 2016 г.

Темата за съвместния „ер полисинг” отново стана актуална в последните дни. На 17 февруари стана ясно, че се очаква Италия да изпълнява съвместен „ер полисинг” над България, но за сега официално не се дава друга информация.

На 19 февруари бившият министър на отбраната Николай Ненчев атакува служебния военен министър Стефан Янев и индиректно президента Радев с въпрос, какво е становището за съвместния „ер полисинг” и има ли отговор на заявките от Италия, Унгария и Полша за извършване на такова съвместно дежурство.

Ненчев за пореден път каза, че Румен Радев е напуснал ВВС, защото е категорично против съвместната охрана на въздушното ни пространство. В действителност, както стана ясно и от публикуваните мотиви в рапорта за освобождаване на Радев, както и в негови многократни изказвания, той е против заплащането на тази мисия.

До момента единственият случай, когато се изпълняваше съвместен „ер полисинг” с ВВС на друга страна от НАТО бе в периода 9 – 16 септември 2016 г., когато в авиобаза Граф Игнатиево се пребазираха четири изтребителя F-15C от състава на Въздушната национална гвардия на САЩ. Тогава България не плати нищо, но в същото време набързо бяха заметени ангажиментите ни към Полша, която трябваше да поеме бойното дежурство над страната и то срещу заплащане в края на миналата година.

Свързани теми

Предишна публикация
Ryanair пуска нова линия от Пловдив
Следваща публикация
Военният министър посети авиобаза Граф Игнатиево
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню