Министър Янев потвърди, че уволнението на Тагарев е заради влияние върху проекта за нов изтребител

13 прочитания

„Подменяни са характеристики по отношение на новия боен самолет”, това категорично заяви днес, 5 април 2017 г., служебният министър на отбраната Стефан Янев в предаването „Тази сутрин” по bTV. Изказването на министъра идва в светлината на уволнението на Тодор Тагарев.

“Промените са правени, защото могат. Аз питам, какъв им е капацитетът на тези хора, кои са тези специалисти които дават тази експертиза. Или се оказва, че един двама души гледат в тавана и променят спецификации, защото са много образовани”, коментира още Янев казуса с Института по отбрана.

Според служебният министър на отбраната още в началото на своя мандат той е предупредил тогавашния директор на Института по отбрана Тодор Тагарев, че са извършвани определени нередности, внушения и е упражнявано влияние при изготвянето на технически задания.

Скандалът с уволнението на Тагарев продължава от миналия петък (31 март), когато той бе уволнен с обяснението, че е влияел върху техническите характеристики на проектите за нов изтребител и нова бойна машина на пехотата. Министър Янев потвърди тази информация на два пъти.

Впоследствие Тагарев отрече това да се е случвало, но неочаквано позицията на МО и на министър Янев бе потвърдена от бившия военен министър Николай Ненчев, който вчера в ефира на bTV директно заяви, че Тагарев е променял характеристики, защото това му е било работата.

До момента няма яснота как тези промени ще повлияят на избора на нов боен самолет и дали те все пак са останали в окончателния документ, който е разпратен до страните.

Свързани теми

Предишна публикация
Служебното правителство прекрати концесията на летище София
Следваща публикация
Николай Ненчев: Естествено, че Тагарев е правил промени по изтребителния проект
13 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню