Служебното правителство прекрати концесията на летище София

2 прочитания

Правителството прекрати процедурата за концесия на „Летище София“ ЕАД на заседанието си днес, 5 април 2017 г. Транспортният министър Христо Алексиев посочи, че основната причина е в неизгодните условия, при които е обявена. Според него окончателното решение за концесията може да бъде оставено на следващото правителство.

Концесията е добра форма за стопанисване на публична инфраструктура, но въпросът е да бъде направена по такъв начин, че да защитава държавния интерес, каза Алексиев, цитиран от вестник „Сега”. Анализът на транспортното министерство обаче показал, че със сигурност тя ще повиши летищните такси, а това ще доведе до отлив на трафик през България и летището. Не е направено достатъчно за популяризиране на процедурата в чужбина, за да получим повече и по-добри оферти. Освен това Алексиев обяви, че е против да се решава проблем в железниците, като се създава друг в авиацията.

Преди две седмици министърът на транспорта обяви намерението си да сложи край на споровете за или против тази концесия. Очакваните от нея 550 млн. лв. като първоначално плащане трябваше да отидат за фалиралото на практика БДЖ. След като записаните в бюджета за тази година приходи от концесията няма да влязат в хазната, в министерството вече са започнали преговори с банките за разсрочване на задълженията на железниците. Очевидно няма да бъдат купени и очакваните нови мотриси.

Свързани теми

Предишна публикация
Трите договора за поддръжката на МиГ-29 се разследват от прокуратурата
Следваща публикация
Министър Янев потвърди, че уволнението на Тагарев е заради влияние върху проекта за нов изтребител
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню