Президентът Радев: Късата памет и невежеството ражда нелепи твърдения

1 прочитания

„Когато се комбинира къса памет с невежество се получават нелепи твърдения”, така президентът Румен Радев коментира пред журналисти днес, 28 април 2017 г., критиките на депутат от ГЕРБ и на бившия военен министър Николай Ненчев срещу избора на шведския изтребител Gripen за нов многоцелев изтребител за българските ВВС.

„Искам да отбележа, че процесът, който тече за избор на нов многоцелев изтребител е разписан в пътната карта към проекта за инвестиционен разход, който Народното събрание прие на 2 юни 2016 г. Хора, които днес разсъждават по тази тема, са гласували и са разглеждали подробно всички тези срокове. Тогавашният министър е разписал искането за предоставяне на оферта (RFP). Там много ясно са поставени всички срокове и са посочени всички критерии, показатели и въобще цялата методика”, заяви президентът Радев.

Президентът каза още, че са спазени всички принципи за обективност, прозрачност и равнопоставеност.

„Няма смисъл от никакви коментари – просто хората трябва да помнят какво са гласували, какво са приемали и какво са подписвали. И нека четат малко повече преди да говорят”, каза твърдо бившият командир на ВВС.

Безкомпромисен бе и коментарът на президента Радев по отношение на евентуалната възможност следващото правителство да пренебрегне направеното класиране и да избере друг от предложените кандидати.

„Междуведомствената комисия е оценила всички предоставени оферти съгласно утвърдените критерии и ги е класирала. Това е военно-техническата експертиза по три основни групи критерии – оперативни, финансови и времеви. От тук нататък е решение на правителството е дали ще приеме оценката и класирането или ще излезе с някакво друго политическо решение. Ако ще има такова политическо решение , което да прегази военната експертиза – да излязат и да го обосноват”, отбеляза Радев.

По-рано днес депутатът Валентин Радев заяви, че през 2012 г. е бил избран F-16 и не разбира защо сега изборът е друг. Той намекна, че изискванията са променени за облагодетелстване на определен кандидат и не разбира бързането на служебното правителство. Твърденията за избор през 2012 г., обаче са неверни, тъй като тогава не се стигна до решение, а имаше само мандат за разговори за набиране на информация.

Коментарът на Радев е и породен от интервюто на бившия министър на отбраната Николай Ненчев в сайта „Фактор“. В него той дава редица абсурдни твърдения, като например, че Gripen ще пристигне в България недооборудван и неговото дооборудване ще струва скъпо, както и че има сериозни критики към експлоатацията му. Ненчев твърди, че ще има проблеми от това, че Швеция не е страна от НАТО. Може би най-безумното твърдение на Ненчев е, че Русия желае България да купи Gripen за да се отслаби влиянието на САЩ у нас. Цялото интервю може да прочетете тук.

Президентът Радев днес посети авиобаза Граф Игнатиево и присъства на демонстрацията на американските многоцелеви изтребители F-35A.

Свързани теми

Предишна публикация
Стелтове на Графа (обновена)
Следваща публикация
Валентин Радев нападна избора на Gripen
1 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню