Валентин Радев нападна избора на Gripen

2 прочитания

“Не знам защо служебното правителство обяви като фаворит за преговори за новия изтребител шведската компания. През 2012 г. в Министерството на отбраната заедно с екипа на сегашния президент Румен Радев избрахме изтребителите F-16”, това каза в ефира на bTV депутатът от ГЕРБ Валентин Радев, бивш заместник-министър на отбраната от първия кабинет „Борисов”.

“Сега избират Gripen – не знам защо го правят, какво са дискутирали на закритото заседание на Министерски съвет. Въпросът не е какъв тип изтребител ще изберем, а ние с тези 1,5 млрд. лв. какво искаме да си купим – една платформа или сигурност. Ако е второто, не е ясно защо въпросът се решава от едно служебно правителство. Просто не можем да повярваме, че го правят. Бяха сменени възлови шефове в Министерството на отбраната. Тези промени ни карат да си мислим, че това се прави с цел да се избере друга платформа. Не знаем защо го правят и чакаме отговори в парламента”, обяви Радев в сутрешния блок на bTV.

Думите на Радев, обаче търпят сериозна критика от гледна точка на тяхната фактология. Кабинетът „Борисов 1” на свое заседание от 19 декември 2012 г. даде мандат на тогавашния военен министър Аню Ангелов за водене на преговори с потенциалните доставчици на нов боен самолет за ВВС. Според тогава обявения план до 1 март 2013 г. трябваше да има резултат от тези преговори и правителството да предложи инвестиционен проект за покупка на нов изтребител.

За отбелязване е и изказването на тогавашния, а и бъдещ премиер Бойко Борисов след взимането на това решение:

„Изрично тук трябва да се каже, че даваме мандат, за да може министър Ангелов, когато някога, не случайно не е посочена нито сума, нито срок, изрично го подчертавам, но рано или късно България трябва да подмени своите изтребители или бойни самолети. И не тогава, като предишните да тръгнат и да купуват на калпак откъдето и каквото дадат, а да може тогава правителството, което и да е то, да има и да вземе информирано решение. До тогава да знае къде, колко, как, защо, разлики и всичко останало. Фактически, с това решение ние не отпускаме пари и не казваме срок кога, а даваме мандат Министерство на отбраната да може да разговаря и да имаме информация по тази тема.”

Така твърдението, че през 2012 г. е бил избран F-16 е невярно. Твърдението не би било вярно и ако се разгледа целия мандат на „Борисов 1”, който изтече на 13 март 2013 г. Румен Радев, тогава бригаден генерал и заместник-командир на ВВС, през пролетта на 2013 г. даде няколко интервюта, включително и за АЕРО, в които става ясно, че все още текат преговори с потенциалните доставчици и все още няма решение. Много е вероятно президентът Радев да даде изказване по твърденията на Валентин Радев.

Свързани теми

Предишна публикация
Президентът Радев: Късата памет и невежеството ражда нелепи твърдения
Следваща публикация
Утре САЩ ще демонстрира F-35 в авиобаза Граф Игнатиево
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню