Полетя двуместен JF-17

5 прочитания

Двуместната учебно-бойна версия на пакистано-китайския изтребител JF-17 изпълни дебютен полет на 27 април 2017 г. от заводското летище на CAC в Ченду, Китай. Версията е известна като JF-17B Thunder.

Двуместният JF-17 се показва под форма на макет на много изложения в последните години, но първият прототип се появи едва преди няколко дни, когато бе фотографиран по време на наземни тестове в Ченду.

JF-17B има малко по-голяма дължина (14,5 срещу 14,2 m при едноместния), малко по-голям вертикален стабилизатор и гаргрот, който вероятно съдържа горивен резервоар за компенсация на втората кабина. Освен това машината има по-голям размах на крилото (9,47 m срещу 8,5 m). Има индикация и за използване на друга електродистанционна система за управление.

Пакистан ще използва самолета не само в учебна роля, но и вероятно като ударна машина, а втората кабина ще се използва от оръжеен оператор. Не е известно колко такива самолети ще се използват от пакистанските ВВС.

JF-17 (китайското му означение е FC-1) е създаден в Китай по пакистанска поръчка. Изтребителят се сглобява в Пакистан от местната компания PAC с използване на комплекти произведени в Китай и с руски двигатели РД-93. Пакистанските ВВС смятат да придобият 150 от тези машини, като до момента са получени около 80. JF-17 е поръчан и от Миянмар и Нигерия.

Свързани теми

Предишна публикация
Показаха Ка-52Э
Следваща публикация
ВВС на САЩ прехвърлят F-35A в Европа
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню