Показаха Ка-52Э

1 прочитания

Производството на експортния вариант на Ка-52 тече с пълни сили в авиостроителния завод „Прогрес“ в град Арсениев в Далечния изток на Русия. Първата машина от общо 46, поръчани от военното министерство на Египет, е започнала летателни изпитания от началото на май, и през първата половина на юни ще започне да се използва за обучение на египетски пилоти в Арсениев.

В момента египетски летателен и инженерно-технически състав преминава теоретично обучение в учебния център на компанията „Камов“ в Чкаловский до Москва.

Доставките на 46-те машини за Египет, носещи означението Ка-52Э (Э – экспортный) са планирани за три години – 2017, 2018 и 2019 г. Първата доставка за близкоизточната държава се очаква да стане факт в края на лятото тази година.

Ка-52Э във варианта, строен за Египет, се отличава от базовия вариант на ВКС на Русия по експортното изпълнение на системите за комуникация, навигация и опознаване. Освен това основния сензор – оптико-електронната обзорно-прицелна система – е изцяло нов. Това е ОПС-52 с инфрачервен и телевизионен канал, в допълнение към лазерни устройства (далекомер, целеуказател, за насочване на ракетите и др.) в плоска „чиния“ под носа на машината. Ка-52 за ВКС на Русия е снабден с по-тежката и по-обемна система ГОЭС-451.

Според генералния директор на холдинга „Вертолеты России“ (който контролира цялата вертолетна промишленост на страната) Андрей Богинский, очаква се египетските военни да обявят решението си дали ще купуват корабния вариант Ка-52К през май. Сега в момента тече конкурс, който е през завършване и според Богинский Ка-52К има големи шансове за победа. В такъв случай преговорите с Кайро може да започнат още към края на месеца.

Силният интерес на Египет към Ка-52 се обяснява с необходимостта за борба с терористични ислямистки групировки на Синайския полуостров и влошаващата се вътрешна обстановка в съседна Либия, която заплашва да прерасне в един момент в трансграничен въоръжен конфликт.

Договорът за сухопътните Ка-52Э е подписан между Русия и Египет в средата на 2015 г., но неговото съществуване е разкрито от руски официални източници чак през декември същата година.
Също така от „Вертолеты России“ съобщиха в началото на май, че корабният вариант Ка-52, създаден за авиацията на руския военноморски флот, е завършил първият етап от морските изпитания. В него са взели участие две машини, които в момента са в техническия център на компанията „Камов“ за подробен технически преглед и изучаване на конструкцията, която е била под въздействието на агресивната морска среда.

Първият етап от морските изпитания е бил проведен в на 2016 и началото на 2017 г. , като една от машините се е намирала на борда на самолетоносача „Адмирал Кузнецов“ по време на неговия боен поход от източната част на Средиземно море, за изпълнение на бойни задачи в Сирия. Не се споменава обаче дали Ка-52К е бил използван в реални бойни условия.

Морският вариант на ка-52, предназначен за редовно базиране на десантни амфибийни кораби и самолетоносачи, има изцяло нова винтова колона с прибиращи се назад лопати на горния и долен винт, сгъваеми конзоли на крилата, изцяло нова система за кондициониране на пилотската кабина с охлаждане на морските спасителни костюми на екипажа, система за аварийно приводняване, нова система за близка навигация (за кацане на кораби), а фюзелажът и двигателите имат антикорозионна обработка. Има и централизирана система за зареждане с гориво и средства за спасителни операции на море.

Първият предсериен Ка-52К изпълни своя първи полет на 7 март 2015 г. на летището на завод „Прогрес“ в Арсениев. За изпитателната програма са построени четири машини. Руската морска авиация очаква доставката на 32 броя серийни Ка-52К по договор от април 2014 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Германски доклад повдига въпроси около експлоатацията на A400M
Следваща публикация
Полетя двуместен JF-17
1 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню