САЩ заявиха многомилиардна оръжейна сделка със Саудитска арабия

5 прочитания

Американският президент Доналд Тръмп подписа по време на визитата си в Саудитска арабия серия документи, които могат да доведат до сключване на редица оръжейни сделки, чиято обща стойност ще достигне $110 млрд.

Серията споразумения маркират различни оръжейни сделки, включително и в областта на военната авиация.

Споразумение между Lockheed Martin и саудитската компания Taqnia Aeronautics отваря възможността за лицензно сглобяване на 150 вертолета S-70i, което ще отвори 450 работни места в Саудитска арабия и още толкова в завода на Sikorsky в САЩ. Това ще бъде третата линия за крайно сглобяване на фамилията Black Hawk извън САЩ.

В пакета споразумения влиза и доставката на тактически транспортни самолети Lockheed Martin C-130J. Още през 2012 г. Саудитска арабия поиска доставката на 20 броя C-130J и пет KC-130J, но реално до момента е сключен твърд договор само за два самолета, които вече са доставени.

Lockheed Martin ще достави още интегрирани системи за ПВО и ПРО, радари и системи за наблюдение, включително противоракетната система THAAD. В официалното съобщение на Lockheed се говори и за доставка на тактически бойни самолети, което може би сочи към предварителна договорка за доставка на изтребители F-16, тъй като F-35 не е разрешен за експорт в Саудитска арабия.

Компанията Boeing също отбелязва сериозни споразумение – за доставка на 48 броя тежки транспортни вертолети CH-47F, както и за неназован брой патрулни самолети P-8 Poseidon. Самолетостроителят се е договорил и за 16 широкофюзелажни авиолайнери за новата саудитска авиокомпания SaudiGulf Airlines.

Саудитска арабия е заявила и голям брой управляеми боеприпаси „въздух-земя”.

Всяка от тези сделки, подлежи на отделни разрешения и договори. Повечето от тези сделки са предварително договорени още по времето на президента Обама, но по тях нямаше развитие поради различни причини, включително и бомбардировките на Саудитска арабия в Йемен, които причиняват голям брой цивилни жертви.

Свързани теми

Предишна публикация
Т-50 започва да постъпва серийно от 2019 г.
Следваща публикация
Унгария и Казахстан вече експлоатират Zlin 242
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню