Т-50 започва да постъпва серийно от 2019 г.

2 прочитания

Изтребителят от следващо поколение Сухой Т-50 (ПАК ФА) ще започва да постъпва серийно в руските ВКС от 2019 г. Това е заявил руският военен министър Сергей Шойгу, цитиран от агенция ТАСС.

Шойгу е заяви, че от 2019 г. противовъздушната отбрана на Русия ще може да разчита на Т-50 и ЗРК С-500, но не дава други детайли. Поръчките на серийните изтребители създавани по програмата ПАК ФА ще станат факт в следващия период на програмата за превъоръжаване, който започва от 2018 г. Смята се, че първата поръчка ще е за опитна серия от 10 – 12 изтребителя.

Още през февруари 2017 г. от руското МО заявиха, че серийното производство на Т-50 ще стане факт от 2018 г.

Когато ПАК ФА полетя за първи път през януари 2010 г. се смяташе, че постъпването му на въоръжение ще стане факт около 2015 г., а до края на десетилетието ще бъдат произведени поне 60 серийни самолета.

Тези планове бяха няколкократно ревизирани и отлагани във времето, както заради технически трудности, така и вероятно заради проблеми с финансирането на програмата.

До момента в изпитателната програма са включени осем прототипа, като последният от тях полетя в края на април тази година. Очакват се още един или два прототипа.

Свързани теми

Предишна публикация
Швейцария ще търси нов изтребители и ще удължава ресурса на старите
Следваща публикация
САЩ заявиха многомилиардна оръжейна сделка със Саудитска арабия
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню