Изстреляха отново X-37B

21 прочитания

Мистериозната военна безпилотна совалка Boeing X-37B бе изстреляна отново на орбита вчера, 7 септември 2017 г. от космическия център Кенеди във Флорида.

Апаратът за първи път бе изведен на орбита от ракетата носител SpaceX Falcon 9. Изстрелването стана факт в 10,00 часа местно време. Две минути и половина след това първата степен на Falcon 9 се отделя и след това се приземи успешно на Landing Zone 1 в Кейп Канаверал.

SpaceX съобщават, че всичко по изстрелването е преминало нормално. Това е 16-ото успешно приземяване на първата степен на ракетата Falcon 9 и 12-ото подред успешно. Приземяването на първата степен е част от концепцията на компанията за създаване на по-евтина ракета носител.

Известно е, че ВВС на САЩ разполагат с две совалки X-37B. Всеки от апаратите е дълъг около 8,8 m, има височина от около 2,9 m и има излетна маса от 5 тона. Товарният отсек е с размери 2,1 х 1,2 m. Той се отваря на орбита и от него се разпъва слънчев панел.

За първи път X-37B бе изстрелян на орбита през април 2010 г. Всяка следваща мисия бе по-дълга от предишната и така до 7 май 2017 г., когато X-37B се приземи след 718 дни на орбита. Това бе четвъртата мисия за апарата, а вчерашното изстрелване е петото за програмата.

Задачите на X-37B в космоса са класифицирани и ВВС на САЩ не дават много конкретна информация за целите на програмата. Според Пентагона основното предназначение на апарата е тестване на нови технологии, които могат да се използват за създаване на космически апарати за многократно използване в бъдеще.

Свързани теми

Предишна публикация
Започнаха летателните изпитания на двигателя за Ил-114-300
Следваща публикация
Френски CL-415 блъсна баржа при излитане
21 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Българската космонавтика преди четвърт век – Част II

Професор Борис БОНЕВ продължава своя разказ от първо лице за постиженията на българската космонавтика преди четвърт век, като в тази втора и последна част разказва за проекта „Фобoс” и българското участие в него.

Статията е публикувана оригинално в сп. АЕРО бр. 61 (септември 2013 г.)  

Към първа част.

Полемики около МКС в Русия

Русия трябва да се откаже от участието си в Международната космическа станция (МКС) през 2025…
Меню