Изстреляха отново X-37B

22 прочитания

Мистериозната военна безпилотна совалка Boeing X-37B бе изстреляна отново на орбита вчера, 7 септември 2017 г. от космическия център Кенеди във Флорида.

Апаратът за първи път бе изведен на орбита от ракетата носител SpaceX Falcon 9. Изстрелването стана факт в 10,00 часа местно време. Две минути и половина след това първата степен на Falcon 9 се отделя и след това се приземи успешно на Landing Zone 1 в Кейп Канаверал.

SpaceX съобщават, че всичко по изстрелването е преминало нормално. Това е 16-ото успешно приземяване на първата степен на ракетата Falcon 9 и 12-ото подред успешно. Приземяването на първата степен е част от концепцията на компанията за създаване на по-евтина ракета носител.

Известно е, че ВВС на САЩ разполагат с две совалки X-37B. Всеки от апаратите е дълъг около 8,8 m, има височина от около 2,9 m и има излетна маса от 5 тона. Товарният отсек е с размери 2,1 х 1,2 m. Той се отваря на орбита и от него се разпъва слънчев панел.

За първи път X-37B бе изстрелян на орбита през април 2010 г. Всяка следваща мисия бе по-дълга от предишната и така до 7 май 2017 г., когато X-37B се приземи след 718 дни на орбита. Това бе четвъртата мисия за апарата, а вчерашното изстрелване е петото за програмата.

Задачите на X-37B в космоса са класифицирани и ВВС на САЩ не дават много конкретна информация за целите на програмата. Според Пентагона основното предназначение на апарата е тестване на нови технологии, които могат да се използват за създаване на космически апарати за многократно използване в бъдеще.

Свързани теми

Предишна публикация
Започнаха летателните изпитания на двигателя за Ил-114-300
Следваща публикация
Френски CL-415 блъсна баржа при излитане
22 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Лошото време отложи старта на Crew Dragon за събота

Лошите метеорологични условия попречиха на Crew Dragon да бъде изстрелян днес, 27 май 2020 г. от космическия център Кенеди. Следващият опит за старт ще бъде направен тази събота, 30 май.

Меню