Канада за сега няма да купува Super Hornet

6 прочитания

Канадското правителство за сега замразява плановете си за покупка на 18 многоцелеви изтребителя Boeng F/A-18E/F Super Hornet, които да служат за временно решение до покупка на нов боен самолет.

Канада обяви плановете си за развитие на въоръжените си сили в следващите години. В тях е записано, че канадското правителство продължава да проучва варианти за доставка на междинен боен самолет, който да допълва наличните CF-18 до получаване на нов многоцелев изтребител.

В същото време Канада прекрати разговорите с Boeing и САЩ за доставката на 18 броя Super Hornet. Това става на фона на кампанията на Boeing срещу канадската компания Bombardier. Американският самолетостроител официално се е оплакал в Търговското министерство на САЩ за дъмпинг на цените при доставката на Cseries за американския пазар.

Според представители на канадското МО, за сега тези разговори са прекратени, но е възможно да бъдат възобновени в бъдеще.

В същото време бе обявено, че Канада смята да придобие 88 нови многоцелеви изтребители, като изборът ще стане след отворен конкурс, който ще бъде стартиран преди края на мандата на настоящото правителство през 2019 г.

До момента Канада се интересуваше от покупката на 65 нов изтребителя, които да заменят сега експлоатираните около 77 CF-18 (версия на F/A-18A/B).

Освен бойни самолети, Канада смята да подмени своите въздушни танкери CC-150 Polaris (Airbus A310) и леките самолети с общо предназначение CC-138 Twin Otter. Ще бъдат купени и нови морски патрулни самолети, както и разузнавателна безпилотна система.

Канада смята да повиши своя военен бюджет от сегашното ниво от около $19 млрд. до $32,7 млрд. в средата на следващото десетилетие.

Свързани теми

Предишна публикация
Американски F-15E свали БЛА над Сирия
Следваща публикация
Русия ще предоговаря доставката на Ил-76МД-90А заради объркана цена
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню