Американски F-15E свали БЛА над Сирия

2 прочитания

Многоцелев изтребител F-15E от състава на ВВС на САЩ е свалил безпилотен летателен апарат (БЛА), който се е опитал да нанесе удар по американски специални части и сирийски опозиционни сили в района на град Ат Танф до сирийско-иракската граница.

Според говорител на централното командване на операция „Inherent Resolve” (под това име са известни американските операции срещу Ислямска държава) безпилотният апарат е бил опериран от сили приятелски на режима на Башар Асад. Той е бил със сходни габарити на MQ-1 Predator и е пуснал боеприпас срещу позиции заети от САЩ и техните сирийски съюзници.

Инцидентът е станал по-рано днес, 8 юни 2017 г. По-късно през деня американски военни самолети са унищожили няколко цели на приятелски сили на сирийското правителство, които са се доближили до американските спецчасти в същия район.

Според представители на американската армия въздушният удар на безпилотния апарат не е нанесъл никакви поражения на американските сили. Това обаче е първия случай, в който американски наземни части са атакувани от противника от въздуха от 1968 г. насам. Тогава северновиетнамски Ан-2 атакуват американска радарна станция в Лаос.

Няма яснота какъв БЛА е свалил американския изтребител, но най-вероятно става въпрос за апарат произведен в Иран и опериран от някоя от шиитските групировки, които се бият на страната на Башар Асад. Много вероятно е да става дума за Shahed-129, който се експлоатира в Иранската революционна гвардия от 2012 г. и който е продаден на групировката Хизбула.

Свързани теми

Предишна публикация
Португалия започна преговори за покупката на KC-390
Следваща публикация
Канада за сега няма да купува Super Hornet
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню