Премиерът Борисов за катастрофата с Panther, новия изтребител и състоянието на отбраната

3 прочитания

След вчерашното интервю не президента Румен Радев и катастрофата с вертолет Panther от състава на ВМС, премиерът Бойко Борисов коментира днес, 10 юни 2017 г., пред журналисти този инцидент, придобиването на нов изтребител и цялостното състояние на отбраната.
Публикуваме изказването му в частите, в които говори за тези теми.

„Защото отново заварихме едно секретно министерско постановление, което страшно ми напомня постановлението на по-предишното правителство за „Уестингхаус“. А то е, че се взима решение, по-късно следващите да вземат решение да купят Gripen. Ами, като не взимате решение не го взимайте и не ни препоръчвайте, експертите ще решат какво да вземем. Защото ето вчера, Бог да го прости, Анастасов познавах го лично, прекрасен пилот. И пак до последно се е борил и е спасил живота на другите двама. С Каракачанов сега ще се видим в МВР и посмъртно пилотът ще бъде повишен в чин „майор“. Но нека да кажа и това, че в случая сме купили възможно най-добрия хеликоптер в света. И понеже застраховките не важат за военната техника, сме загубили и 50 млн. вчера, освен безценния човешки живот на един прекрасен летец. 50 млн. колкото са коледните надбавки за пенсионерите. Когато си говорим за такива скъпи играчки и хобита, трябва да преценяваме кое е най-важно, защото всяка сутрин показвате хора, които искат да им запълним дупките и да им ремонтираме пътищата, другите показвате хора в неравностойно положение, които също поставят своите проблеми, други поставят проблеми, свързани с пенсиите. Ние сме поели ангажимент към образованието и увеличаването на учителските заплати. Когато изведнъж се появяват такива огромни харчове за отбрана, аз бих попитал дали Радев в това интервю е говорил за това, че единствено неговият шеф, ментор или как се казва там Корнелия Нинова, беше единствената, която не подкрепи 2% за въоръжаване. Коментира ли това той в интервюто? А защо така услужливо го е подминал? Единствените, които не подкрепят 2% за въоръжение беше Нинова и аз ѝ казах публично, че ако и аз подкрепя нейната теза, ще излезем от КСНС с тежък конфликт между двете институции. Но това се е спестило явно.
….
Така че оттук нататък моето участие в КСНС ще бъде само, ако 100% се предава по телевизията, а не след две – три години да ми вадят думи и да ми ги коментират. Това направиха вчера. Да, много е хубаво окей. Всички стенограми да ги качат. Ако може и аз това постановление за Gripen-инте да го разсекретя също, за да видите каква глупост взимат решение да се вземе решение да се купят. Ще ги купим, но нека експертите да са дошли и да си ми докладвали. В последния час на последното заседание на Министерския съвет.“

Свързани теми

Предишна публикация
Катастрофиралият Panther се е ударил в гюйсщока на „Дръзки”
Следваща публикация
Министър Каракачанов: Загиналият пилот е имал достатъчно нальот
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню