Катастрофиралият Panther се е ударил в гюйсщока на „Дръзки”

5 прочитания

Непосредствената причина за катастрофата с вертолета AS 565MB Panther от състава на ВМС вероятно e удар в гюйсщока на фрегатата „Дръзки”. Това съобщи флотилен адмирал Мален Чубенков, командир на флотилия „Бойни спомагателни кораби“ по време на пресконференция проведена днес, 10 юни 2017 г.

„След последното планирано упражнение в 12,29 часа подадах сигнал за края на учението получих обаждане от командира на „Дръзки”, че вертолета прелитайки в страни от кораба има съприкосновение с гюйсщока. Това е предната мачта обозначаваща носа на кораба и на нея се слага светлина в тъмната част на денонощието. При това съприкосновение около 20 сантиметра от мачтата е срязана. Тя е от дърво. След което вертолетът се изтегля от кораба, който е почти на „стоп” и има постъпателна скорост от не повече от 2 възела (около 3,7 km/h). Отправяйки се към брега вертолетът губи своята устойчивост. В 12,28 часа, пилотът в опита си да спаси още два човешки живота, включително и машината, прави опит да я приводни, но вертолетът пада”, това разказва за инцидента флотилен адмирал Чубенков.

Флотилен адмирал Чубенков разясни, че 7 минути след падането във водата, от борда на фрегатата „Дръзки” е спусната моторна лодка топ „Зодиак”, на чийто борд е имало лекар и водолаз. Водолазът изважда първо бордния инженер капитан Симеонов, който е бил вече извън вертолета. Моторният катер 221, който също е в района, прибира втория пилот капитан Апостолов.

„Под водата, може би на 1,8 – 2 метра, остава капитан Анастасов. Водолазът влиза втори път и рискува собствения си живот, защото е имало керосин около вертолета. Той пречупва една от вратите на вертолета, разкопчава коланите и го вади от водата. Реанимацията му започва още на борда на моторната лодка”, разказа флотилен адмирал Чубенков.

Въпросният гюйсщок (виж снимката) стои на около 7 – 8 метра над водната повърхност и до върхът му има още около 3 метра. Не е кристално ясно с коя част винтокрилата машинат се удря в тази мачта. Според военният министър Каракачанов ударът е бил с „перката” (носещият винт). В такъв случай изниква въпросът за това защо вертолетът е бил толкова ниско и толкова близо до фрегатата „Дръзки”.

„След завършването на учението, преминавайки покрай носа на един от корабите, най-вероятно поради метеорологични условия, това, което към момента става известно е, че може би вследствие на порив на вятъра, перката закачва пилона на носа на кораба”, разяснява военният министър Каракачанов, цитиран от агенция „Фокус”.

Думите на министърът на отбраната обаче влизат в конфликт с изказаното днес на пресконференцията на ВМС. Там бе заявено, че метеорологичната обстановка не е играла роля в инцидента.

Командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев съобщи, че се извършва преглед на наличната авиационна техника в авиобаза „Чайка” и се оказва психологическа подкрепа на личния състав. Той каза още, че рано тази сутрин катастрофиралият вертолет е бил докаран във Варна.

„Неслучайно той беше първият командир на екипаж, който обучихме тук. Това беше общата оценка на командването и на инструкторския състав. Георги Анастасов стана командир на екипаж през 2014 г., като преди това – от 2011 г., от доставката на вертолетите Panther, той беше от основните и най-подготвени втори пилоти. За три години той последователно придоби квалификациите 3-ти, 2-ри и 1-ви клас. Той водеше една ритмична подготовка, адекватна и убеден съм – добра. Това как е водил подготовката, как е била планирана, също е част от разследването и не бих в влизал в дълбоки подробности. Разследването ще свърши своето и ще разберем причините. Това е една високорискова професия. Каквото и да правим, следвайки всички постулати и спазвайки мерките за безопасност, тези неща са с част от нашия живот“, заяви подполковник Милен Хинтоларски, главен експерт в Щаба на Военноморските сили.

До изясняването на причините за инцидента са спрени полетите с вертолетите на ВМС.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов на неочаквано посещение в Граф Игнатиево
Следваща публикация
Премиерът Борисов за катастрофата с Panther, новия изтребител и състоянието на отбраната
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню