МиГ-21 се разби в Румъния

1 прочитания

Изтребител МиГ-21 LanceR се разби на кацане днес, 12 юни 2017 г., в румънската авиобаза „Михаил Когълничану”, край Констанца. Пилотът се е катапултирал успешно.

Машината, която е принадлежала на 86-та авиобаза Фетещи, е излетяла около 10,00 часа за изпълнение на задача в рамките на българо-американската летателна тренировка „Тракийски орел 2017”.

Около 11,15 часа изтребителят се е насочил за кацане в „Михаил Когълничану”, когато пилотът е съобщил за отказ на двигателя. Летецът се е катапултирал веднага и се е приземил с леки наранявания. Изтребителят се е разбил на около 8 km от авиобазата, няма пострадали на земята.

От снимките на разбилия се изтребител може да се съди, че това е изтребителната версия LanceR C.

По случая се води разследване.

Въпреки, че румънските ВВС започнаха да получават употребявани изтребители F-16 MLU те все още експлоатират две ескадрили от модернизираните по стандарта LanceR изтребители МиГ-21М/МФ (произвеждани в средата на 70-те). Малкото поръчано количество F-16 и бавната им доставка правят невъзможно бързото пенсиониране на ветераните МиГ-21 и те вероятно ще служат и през следващото десетилетие.

Свързани теми

Предишна публикация
Спряха полетите с F-35A в авиобаза Люк
Следваща публикация
Португалия започна преговори за покупката на KC-390
1 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню