Спряха полетите с F-35A в авиобаза Люк

4 прочитания

ВВС на САЩ спряха полетите с изтребителите F-35A, които са разположени в авиобаза Люк, Аризона. Причината за това е проблеми с кислородната система.

От 2 май до 8 юни петима пилоти на F-35A от авиобаза Люк са се оплакали от симптоми наподобяващи хипоксия, които те са изпитали по време на полет. Летците са изпитали различни проблеми, включително лека замаяност, дезориентиране, стягане в гърдите и изстиване на крайниците.

Всички пилоти са разпознали навреме симптомите и използвайки резервната кислородна система на борда са се приземили успешно. Спирането на полетите е станало факт на 9 юни.

В авиобаза Люк са разположени 55 броя F-35A, които в момента се използват основно за обучение на пилоти от САЩ и от експортните клиенти. За сега не се съобщава за подобни проблеми с другите модели на изтребители или с F-35A оперирани извън Люк.

За сега не е известно какво причинява проблемите, като се води разследване.

Това е поредният проблем свързан с кислородните системи на военните самолети на САЩ. Преди четири години бяха спрени полетите с F-22, след поява на различни здравословни и психологически проблеми у пилотите на типа.

В същото време ВМС на САЩ водят собствена битка с подобните на хипоксия проблеми в полет. Полетите с учебно-тренировъчния самолет T-45 са фактически спрени от април заради сходни оплаквания у летците. Полети с него могат да извършват само инструктори, на височина до 1500 m и при претоварване не превишаващо 2 единици.

Според Lockheed Martin, цитирани от Flightglobal, няма да има проблеми с представянето на F-35A на авиосалона в Бурже, който започва след седмица.

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus призовава Франция да се включи в създаването на бъде европейски изтребител
Следваща публикация
МиГ-21 се разби в Румъния
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню