Португалия започна преговори за покупката на KC-390

3 прочитания

Португалското правителство е започнало официални преговори с Embraer за покупката на пет военностранспортни самолети KC-390 и да се договори опция за още един. Това съобщава Flightglobal.

Преговорите трябва да продължат в рамките на три месеца и в техните рамки ще се уточни конфигурацията на португалските самолети, сроковете за доставка и схемата за плащане. Освен това трябва да се договори и пълен полетен симулатор, резервни части и друга поддръжка.

Съобщението идва седмица преди началото на авиосалона в Бурже и може да доведе до първата експортна поръчка за бразилския проект KC-390. До момента единствената поръчка е на бразилските ВВС за 28 самолета.

Португалия е една от петте държави, които още през 2010 г. изявиха интерес към покупката на KC-390. Другите четири страни са Аржентина, Колумбия, Чехия и Чили.

Имаше съмнения, че Португалия е изоставила идеята за придобиване на KC-390, след като през 2015 г. стартира модернизационна програма за своите шест стари C-130H Hercules. През 2016 г. обаче един от тези самолети катастрофира по технически причини.

Embraer иска да пласира KC-390 на пазара за тактически транспортни самолети и да замени сега използваните турбовитлови машини от типа на C-130 и Ан-12. Общо този пазар се оценя на около 700 броя.

KC-390 се задвижва от два реактивни двигателя IAE V2500-E5 с тяга от 139,4 kN всеки. Полезният му товар е 26 тона и с него може да прелети 2000 km. Машината извършва първия си полет през февруари 2015 г.

Свързани теми

Предишна публикация
МиГ-21 се разби в Румъния
Следваща публикация
Американски F-15E свали БЛА над Сирия
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню