Airbus призовава Франция да се включи в създаването на бъде европейски изтребител

20 прочитания

Ръководителят на отдела за военни самолети на Airbus Defence & Space призова Франция да се включи към общоевропейските усилия за създаване на боен самолет от следващо поколение. Това съобщава Flightglobal.

“Наистина се надявам Франция да се включи в тези усилия. Трябва да направим това заедно в Европа. Няма място за две или три различни системи”, заявява Фернандо Алонзо, при изказване пред медиите.

Преди повече от 30 години Франция и Германия за кратко разглеждаха възможността да създадат единен боен самолет, но в крайна сметка Франция създаде Dassault Rafale, а Германия, заедно с Италия, Испания и Великобритания – Eurofighter (на снимката).

Според Алонсо след изтеглянето на Великобритания от ЕС и охладняването на отношенията със САЩ, Европа трябва да гледа по-сериозно на собствената си отбрана и най-важното на развитието на отбранителната си индустрия.

Миналата година Германия и Испания започнаха да работят заедно по проекта NGWS (New Generation Weapon System), който включва поне три различни програми за създаване на бъдещи бойни способности – нов боен самолет, бойна безпилотна система и различни космическо базирани способности.

За Германия тези системи ще заменят Tornado на първо време, а в перспектива и Eurofighter. Пред Испания стои въпроса за подмяната на F/A-18A/B, както и за Eurofighter в по-далечно бъдеще.

„В момента времето е точно за стартиране на подобна европейска отбранителна програма, която да даде на всички нас точните способности в бъдеще”, обяснява още Алонзо.

Германия ще има нужда от нов боен самолет около 2035 г. За Испания обаче този срок може да е твърде късен, защото наличните F/A-18 ще започнат да имат нужда от подмяна още около 2025 г., освен ако не преминат през програма за удължаване на ресурса.

Ясно е, че Германия би била мотора в подобно начинание, но там тази тема за сега е табу, като официално се чакат парламентарните избори през септември. Испания и Германия също така проучват възможностите да купят директно F-35, макар и двете страни да съзнават, че така ще загубят ценни способности в самолетостроенето.

Франция за сега няма конкретни планове за това с какво ще се въоръжи след Rafale и в момента изглежда малко вероятно, че ще иска да участва в обединен проект за нов боен самолет.

Свързани теми

Предишна публикация
Белгия спря полетите със своите C-130H
Следваща публикация
Спряха полетите с F-35A в авиобаза Люк
20 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню